Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Δέκα + 1 λόγοι να είσαι... αγρότης

Στον στίβο της πρωτογενούς παραγωγής μπαίνουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, με εφόδια τα πτυχία τους και την ευκολία στις νέες τεχνολογίες πρωτοπορούν και σχεδιάζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Κακά νέα θα υπάρχουν πάντα: Ο καιρός, οι αναβολές στις επιδοτήσεις, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, αλλά υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 10+1 λόγοι που είσαι τυχερός που είσαι αγρότης!

1. Ελαχιστοποίηση μετακινήσεων: Δε χρειάζεται να διανύσεις αποστάσεις για να φτάσεις στη δουλειά.  Κι αν ζεις μέσα σε φάρμα ούτε αποχωρίζεσαι το σπίτι σου. Αν και αυτό μπορεί να έχει και τα μειονεκτήματά του, παρόλα αυτά γλιτώνεις από τις ώρες αιχμής στους αυτοκινητόδρομους, το μποτιλιάρισμα και το στρίμωγμα σε ΜΜΜ.

2. Αθλητική ζωή: Γιατί να ξοδέψεις μια περιουσία για μπάντζι τζάμπινγκ; Έχεις στη διάθεσή σου πάλη με πρόβατα και διαδρομές ανώμαλου δρόμου με το αμάξι όταν έχει βρέξει. Και ποιος χρειάζεται το ολυμπιακό άθλημα της σκοποβολής όταν καλείται να κυνηγήσει κουνάβια από το κοτέτσι του;

3. Dress code: Κανείς δεν θα σε στραβοκοιτάξει εάν το πουκάμισό σου ήταν στη μόδα μόνο για ένα σύντομο διάστημα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Και όσο για τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, για μετά το ξύρισμα ας πούμε, δε χρειάζεται να ξοδεύεσαι, αρκεί μια βουτιά στους χοίρους.

4. Βρίσιμο: Δεν είναι απλά ανεκτό, αλλά πολλές φορές είναι και επιβεβλημένο! Έξω στο χωράφιμπορείς άνετα να βγάλεις τα εσώψυχά σου και δεν θα σε ακούσει κανείς. Και ακόμα και αν σε ακούσουν, μεταξύ μας, όλοι στον κλάδο βρίζουν ασύστολα χωρίς ντροπές.

5. Παιχνίδια: Πλέον έχεις στη διάθεσή σου μεγαλύτερα, ισχυρότερα και προηγμένα μηχανήματα. Ακόμα και αν τα δικά σου χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘90, του ‘80, του ‘70 (ή του ‘60), μπορείς να πειραματιστείς, να τα επιδιορθώσεις, να τα προσαρμόσεις σ’ αυτό που επιθυμείς. Είναι τόσο διασκεδαστικό. Επίσης, και οι κυρίες απολαμβάνουν να βλέπουν τους άντρες πάνω σε μηχανήματα…

6. Kατοικίδια: Όχι τόσο η κτηνοτροφία αυτή καθ’ αυτή αλλά τα σκυλιά. Όλες οι ράτσες, ακόμα και τα ημίαιμα ζουν στο σπίτι ή την αυλή σου. Δεν υπάρχει ένα όριο ως προς τα πόσα μπορείς να έχεις και σε ακολουθούν πιστά. Ακόμα, τα κουτάβια είναι τέλειο κι οικονομικό δώρο για τα παιδιά σου.

7. Η σύναψη συμφωνιών:  Ασχολείσαι με περισσότερα παζάρια και ανταλλαγές απ’ ό,τι στην αγορά της Αιγύπτου. Π.χ. για λίγα καυσόξυλα μπορείς να επιδιορθώσεις το φορτηγό του γείτονα. Και μην ξεχνάς, οι συναλλαγές σας φέρνουν και πιο κοντά.

8. Δωρεάν καλούδια:  Δείγματα από φυτοπροστατευτικά, test-drive σε νέα τρακτέρ, μπουκάλια κρασιού από το φίλο σου τον οινοπαραγωγό, συνέδρια γαστρονομίας, όπου γίνονται κληρώσεις για μεγάλα και μικρά δώρα.

9. Έλλειψη ρουτίνας/γραφείου:  Υπάρχουν λίγες συναντήσεις (με συνεταιριστές, φίλους αγρότες κ.λπ.) που γίνονται στο κοντινό καφενείο ή ταβέρνα σε χαλαρό κλίμα. Δεν υπάρχει αναφορά στη διοίκηση. Τηρείς τα δικά σου χρονοδιαγράμματα, έρχεσαι, φεύγεις όποτε θέλεις. Εργάζεσαι όσο χρειάζεται για να βγει η δουλειά.

10. Τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από υποχρεώσεις: Παντρεύεται μια μακρινή σου ξαδέρφη; Πρέπει να δεις ένα θείο που μένει μακριά; Δυστυχώς δεν μπορείς να αφήσεις τα ζώα χωρίς να βοσκήσουν, έχεις τη γεώτρηση, είναι και η περίοδος συγκομιδής κ.λπ., κ.λπ...

πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου