Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Στους 75 εκατ. τόνους η περσινή παραγωγή ορυκτών στην Ελλάδα


Αυξημένη κατά 21%
 
Αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το 2010, στους 75 τόνους, διαμορφώθηκε πέρυσι η παραγωγή ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα, ενώ η συνεισφορά του τζίρου του κλάδου στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5-3%, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΒΕΕ», στη Γερακινή Χαλκιδικής.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν την άμεση επίλυση -με κατάλληλο κανονιστικό τρόπο- των παραχωρήσεων και των ανανεώσεων των αδειών εκμετάλλευσης λειτουργούντων μεταλλείων και τη μείωση των καταβαλλόμενων στο Δημόσιο μισθωμάτων, που -όπως υποστηρίζουν- είναι «ιδιαίτερα επαχθή».

Επαχθή τα μισθώματα που καταβάλλονται στο δημόσιο για τα μεταλλεία λευκόλιθου.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τα μισθώματα για μεταλλεία λευκόλιθου στην χώρα μας είναι τα υψηλότερα τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε σχέση με αυτά Τρίτων χωρών, που ανταγωνίζονται το εν λόγω προϊόν όπως η Τουρκία και η Σερβία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα αυτής της αμιγώς εξαγωγικής επιχείρησης με προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας, της οποίας η εξαγωγική δραστηριότητα, προς 45 χώρες, αποτελεί πλέον του 90% του τζίρου της.

Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε ακόμη ότι η αξία των εξαγωγών για τους κλάδους των Μετάλλων και των Μη Μεταλλικών Ορυκτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανήλθε πέρυσι σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 33,4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, το ποσόν αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 27% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στις ελληνικές εξαγωγές και στην ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, ο ελληνικός γεωφυσικός πλούτος θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, στοχεύοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς αποτελεί πυρήνα περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης και διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με την ευκαιρία του διοικητικού συμβουλίου, η διοίκηση του ΣΕΒΕ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας για τα σημαντικότερα αιτήματα των υγιών και νόμιμων επιχειρήσεων του εξορυκτικού-μεταλλευτικού κλάδου.

Τα αιτήματα αυτά είναι, αφενός, γενικού χαρακτήρα με κύριο αυτό της βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας (ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, φορολογική αναγνώριση δαπανών για συναλλαγές με χώρες-σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία).

Αφετέρου, τα ειδικά αιτήματα αφορούν -μεταξύ άλλων- την ανάγκη θέσπισης ειδικής ενεργειακή πολιτική για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως είναι αυτές του συγκεκριμένου κλάδου. Τα καύσιμα έχουν φθάσει πλέον σε υπέρογκα ύψη για τις επιχειρήσεις (ενδεικτικά για την επιχείρηση το κόστος ανέρχεται στο 30% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου