Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Η ακόλουθη είδηση είναι ιδιαιτέρως θετική. Η γεωργία ήταν κάποτε ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια μιας οικονομίας που τότε χαρακτήριζε μία υπάναπτυκτη οικονομία. Παρέμεινε έτσι και όταν η οικονομία αυτή άρχισε να ανήκει πλέον στις υπό ανάπτυξη χώρες. Και έπαυσε αυτή η κατάσταση, σε απόλυτο βαθμό, όταν η οικονομία αυτή έγινε ανεπτυγμένη.
Η ελληνική οικονομία, ως ανεπτυγμένη κατά τα τελευταία τριάντα έτη και η ελληνική γεωργία έγιναν κατά την ίδια χρονική περίοδο μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έγινε αντιληπτό ότι η γεωργία δεν ήταν ένδειξη και απόδειξη και τροχοπέδη για την μη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Λάθος που για παράδειγμα δεν έπραξε ποτέ η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη (ΗΠΑ).

Στην πραγματικότητα οι περισσότερες πραγματικά αναπτυγμένες οικονομίες (πχ Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία κα) αν και μπορεί να οδηγήθηκαν ακόμη και σε μερική αποβιομηχάνωση, όμως ποτέ δεν εγκατέλειψαν την γεωργική τους παραγωγή και κυρίως δεν άφησαν να δημιουργηθεί στον αγροτικό πληθυσμό τους το φαινόμενο του μη εργαζόμενου αλλά επιδοτούμενου αγρότη. Επομένως η είδηση ότι όχι μόνο εξάγουμε γεωργικά προϊόντα, αλλά ότι και σε κάποια από αυτά είμαστε από τους αξιολογότερους προμηθευτές τους, είναι πραγματικά αισιόδοξη και παρήγορη.
Την  έρευνα [από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.), http://www.pse.gr/], στην οποία στηρίζεται η είδηση της Καθημερινής, μπορείτε να βρείτε αμέσως στην συνέχεια:
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: ΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΡΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Κατεβάστε το αρχείο

 

Η Ελλάδα στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων Δημητρα Μανιφαβα, Καθημερινή 31/10/2012
Από τη διπλανή μας Βουλγαρία μέχρι τη μακρινή Αυστραλία ταξιδεύουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, καθιστώντας την Ελλάδα έναν από τους κυριότερους προμηθευτές στον κόσμο στην κατηγορία αυτή. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Χαλικιάς για λογαριασμό του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 26 χώρες, με τα ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους να υπερβαίνουν το 70%.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προμηθευτής 35 αγροτικών προϊόντων σε 14 χώρες, 2ος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 17 χώρες, 3ος προμηθευτής 20 προϊόντων σε 13 χώρες, 4ος προμηθευτής 17 προϊόντων σε 10 χώρες και 5ος προμηθευτής 12 προϊόντων επίσης σε 10 χώρες.
Στα νωπά ψάρια η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Ιταλίας με ποσοστό συμμετοχής 38,5% στο σύνολο των εισαγωγών της χώρας. Ακολουθούν τα λοιπά διατηρημένα λαχανικά στην Αυστραλία (19,9%), τα βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές 69% στην Πολωνία, 49,7% στην Ιταλία, 39,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 28,1% στη Γερμανία, τα καπνά με ποσοστό συμμετοχής στις εισαγωγές της Βουλγαρίας 53,9% και 34,3% στις εισαγωγές του Βελγίου, τα πορτοκάλια (Ρουμανία 72,9% και Ουγγαρία 51,3%) και κρασιά (Κύπρος 26,4%). Γενικότερα, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν τον κύριο προορισμό των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής των χωρών αυτών στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων συνεχώς μειώνεται και από 79% το 1988 περιορίστηκε στο 62% το 2010. Από την άλλη, αυξητική τάση παρατηρείται στις εξαγωγές προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να αποτελούν τον δεύτερο τόπο προορισμού των εξαγωγών με συνολικό ποσοστό συμμετοχής (στοιχεία του 2010) 20,4% έναντι μόλις 2,3% το 1988. Η Βόρεια Αμερική και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής είναι ο τρίτος και τέταρτος προορισμός των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων με ποσοστά συμμετοχής 5,1% και 4% αντιστοίχως.
Βασικότεροι ανταγωνιστές της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ μερίδια κερδίζει συνεχώς και η Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, για το Κίνημα της πατάτας, βλέπετε το: Ανταλλαγές προϊόντων . Αυξάνονται οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο «Κίνημα»
Του Θαναση Tσιγγανα, από την Καθημερινή 14/10/2012
... Εννέα μήνες αφότου χιλιάδες καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν πατάτες, λάδι, ρύζι και αλεύρι σε τιμές έως και 50%-60% φθηνότερα, «Χωρίς μεσάζοντες», 44 εθελοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι παραγωγών από 25 περιοχές της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Κατερίνη, τη γενέτειρα πόλη του «Κινήματος», με σκοπό να συντονίσουν τις δράσεις τους.
Σύντομα, όπως ανακοίνωσαν, θα δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο μια πανελλαδική ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων για την ανταλλαγή απόψεων, στοιχείων και εμπειριών μεταξύ των εθελοντικών ομάδων, παρέχοντας τη δυνατότητα μεγάλων παραγγελιών τροφίμων τα οποία θα διανέμονται ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις. Ετσι, οι 160 τόνοι αλεύρι από τους δύο κυλινδρόμυλους της Πιερίας που θα διατεθούν σε 10 κιλά στα τέλη του μηνός στην Κατερίνη θα μοιρασθούν από αντίστοιχες εθελοντικές ομάδες και στη Βέροια και στη Λάρισα.
ολόκληρο στο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_14/10/2012_498708

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου