Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΤ: Πιθανή παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους

ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΤΑΣ

ΕΚΤ: Πιθανή παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους Η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα απαιτήσει πιθανόν μια παραγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της φέρεται ότι δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λικ Κοένε. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ επισημαίνει πως είναι δυνατό να γίνει ένα «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους.

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη κινείται προς μια αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, διατυπώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Λικ Κοένε, επισημαίνει στο σημερινό κύριο θέμα της η εφημερίδα De Standaard με τίτλο «Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Όπως ειδικότερα σημειώνεται, ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου προέβη στην «αξιοσημείωτη» αυτή δήλωση κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την άποψή του αυτή, ο Κοένε εμφανίζεται να συμμερίζεται τις θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο τάσσεται υπέρ του κουρέματος μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να μειωθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προσκρούει στις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία αρκείται σε μια μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού ή τη χορήγηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «δεν αποτελεί πιθανή επιλογή». Σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρατηρεί η εφημερίδα, είναι προφανές ότι η άποψη που εξέφρασε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης «κάθε άλλο παρά απηχεί το κλίμα που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους».
Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την ανησυχία του και για την Ισπανία, με αφορμή την νέα άνοδο που σημείωσαν τα ισπανικά επιτόκια δανεισμού (στα επίπεδα του 6%) παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει σε απεριόριστη αγορά ομολόγων για να εκτονώσει τις πιέσεις.
«Η Ισπανία πρέπει επειγόντως να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης διότι εάν επικρατήσει εκ νέου νευρικότητα στις αγορές δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο η ΕΚΤ θα μπορέσει εκ νέου να τις ηρεμήσει», τόνισε ο Κοένε, επισημαίνοντας πως «τα δημοσιονομικά και νομισματικά περιθώρια έχουν πλέον συρρικνωθεί δραματικά».
«Εάν η ευρωπαϊκή οικονομία δεν γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, πολλά κράτη-μέλη θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αναβίωσης του λεγόμενου "ιαπωνικού" σεναρίου» (δηλ. του μόνιμου αποπληθωρισμού), κατέληξε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου