Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Οι υπάλληλοι με τα πριγκιπικά προνόμια

«Η στάση μας ήταν ηρωική», λένε δικαιολογώντας τις φωνές, τα γιουχαΐσματα, τους προπηλακισμούς και τις απειλές να εισβάλουν στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την πιο κρίσιμη ψηφοφορία των τελευταίων ετών γιατί θα είχαν την ίδια μοίρα με τους λοιπούς εργαζομένους στον δημόσιο τομέα!

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τζάθας, Αγγελική Καραγεώργου


Ετοιμος να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των υπαλλήλων της Βουλής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς το απόγευμα  της Τετάρτης, όταν η απειλή τους να εισβάλουν στην αίθουσα της Ολομελείας κόντευε να τινάξει στον αέρα την πιο κρίσιμη ψηφοφορία των τελευταίων χρόνων. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ρητή εντολή στον γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο: «Επιστρατεύστε τους αν χρειαστεί».  
Η Βουλή στεγάζεται στα ανάκτορα του Οθωνα και έτσι οι υπάλληλοί της - σχεδόν όλοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ - νιώθουν σαν πρίγκιπες. Αλλωστε μια τέτοια  αίσθηση δικαιολογείται από τα ποικίλα προνόμιά τους. Παρά τις εικόνες ντροπής που προκάλεσαν, οι εκπρόσωποί τους επιμένουν: «Η στάση μας ήταν ηρωική». Και δεν μετανιώνουν για τον πανικό που προκλήθηκε έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Ηταν επτά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή για τα νέα μέτρα και οι περισσότεροι Ελληνες είχαν στηθεί μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες παρακολουθώντας τη συζήτηση του Μνημονίου ΙΙΙ στην αίθουσα της Ολομέλειας, η κινητοποίηση των υπαλλήλων της Βουλής άναψε κόκκινο συναγερμό στο πρωθυπουργικό γραφείο.  
Ακολούθησαν κρίσιμες διαβουλεύσεις. Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού κατέστησαν σαφές πως ακόμα και με την επιστράτευση δεν θα ήταν δεδομένη η διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας. Στις 7.20 το βράδυ, έπειτα από διεργασίες στο παρασκήνιο με πρωταγωνιστή  τον πρόεδρο  της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη επικράτησε η λογική της προσωρινής απόσυρσης της διάταξης.  
Ολα άρχισαν όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι είχε εντάξει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία θίγουν όλους τους μισθωτούς, διάταξη με την οποία υποχρέωνε τους υπαλλήλους της Βουλής να ακολουθήσουν το μισθολόγιο των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων  στερώντας τους τη «μητέρα όλων των προνομίων τους»: το αυτοδιοίκητο της Βουλής σχετικά με το μισθολογικό τους καθεστώς αλλά και το «αμετάθετο».
Οσα επακολούθησαν, οι φωνές στο περιστύλιο, τα γιουχαρίσματα στον υπουργό Οικονομικών και οι προπηλακισμοί δημοσιογράφων, συνέβησαν επειδή  η συγκεκριμένη αλλαγή θα τους έθετε στην ίδια μοίρα με τους λοιπούς εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Αυτό θα σήμαινε αλλαγή στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς, ενώ θα έδινε το δικαίωμα στη γενική κυβέρνηση να τους μεταθέσει σε άλλες υπηρεσίες που υποφέρουν από  ελλείψεις προσωπικού. Σημειώνεται ότι με νόμο του 2011 ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για όσους υπαλλήλους της το επιθυμούν, να μετατάσσονται σε νομαρχίες και αν σε αυτές δεν υπάρχουν κενές θέσεις, τότε να δημιουργούνται προσωποπαγείς!

ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ. «Δεν μετανιώνουμε για την κίνησή μας να διαμαρτυρηθούμε με αυτό τον τρόπο. Παρότι η Βουλή έχει κλείσει μόνο σε μαύρες περιόδους, εμείς που θα έπρεπε να βρισκόμαστε έξω με τις χιλιάδες κόσμου, μείναμε μέσα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων της Βουλής Παναγιώτης Πολίτης. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν καθώς ο σύλλογός τους έχει προγραμματίσει για σήμερα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του. «Η πράξη μας ήταν ηρωική», αναφέρουν υπάλληλοι της Βουλής, ρίχνοντας - κι άλλο - λάδι στη φωτιά.
Ωστόσο η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα επαναφέρει στην εθνική αντιπροσωπεία την επίμαχη διάταξη και η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου - «εμείς επαγρυπνούμε» - καταδεικνύουν ότι ο ασκός του Αιόλου παραμένει ανοικτός...



Ποσοστά από τις εισπράξεις
Οι υπάλληλοι της Βουλής ενισχύονται και από άλλες πηγές. Ολα τα μισθώματα διαφόρων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες βουλευτών και εργαζομένων, καταλήγουν στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ).
Πρόκειται για το κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής που καταβάλλουν 24.000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που δίνει 312.000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ που πληρώνει 48.000 ευρώ ετησίως και την Ολυμπιακή που μισθώνει το γραφείο της έναντι 48.000 ευρώ τον χρόνο.
Ακόμη, σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές, το Ταμείο επιβάλλει 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής, από το οποίο το 50% πηγαίνει στο ΤΑΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου