Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινά για τα παιδιά;


 
Πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινά για τα παιδιά;
Καναδοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι 7 λεπτά τη μέρα είναι απαραίτητα για κάποιο παιδί ή έφηβο να αθλείται, ειδικά στη σημερινή εποχή που όλο και περισσότεροι νέοι ελαχιστοποιούν την σωματική τους δραστηριότητα και προτιμούν να κάθονται μπροστά από ένα κομπιούτερ.
Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αλβέρτα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine". Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας εννέα έως 17 ετών. Κατέγραψαν και παρακολούθησαν τη σωματική δραστηριότητα επί μια εβδομάδα με φορητά επιστημονικά όργανα, σε συνδυασμό με την συνεχή καταγραφή άλλων παραμέτρων υγείας (βάρος, περιφέρεια μέσης, πίεση αίματος κ.α.).

Η διαπίστωση τους ήταν ότι η πολύωρη και η έντονη σωματική άσκηση έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα και οφέλη για την υγεία με την καθημερινή άσκηση των 7 λεπτών. Όμως τόνισαν ότι αυτά τα 7 λεπτά ο νέος θα πρέπει πραγματικά να ασκείται σωματικά και να αγγίζει τα ότια της έντονης άσκησης. Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι υποχωρεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας και όπως όλοι ξέρουμε η παιδική παχυσαρκία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα για τον δυτικό κόσμο.

Και εάν θέλετε να μάθετε πόσο πραγματικά αθλείται ο μέσος νέος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 70% του χρόνου των νέων, αναλώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες, το 23% σε μέτριες σωματικές δραστηριότητες και μόλις το 0,6% πραγματικά ασκούνται έντονα. Επίσης τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο για το... καθισιό σε σχέση με τα αγόρια, ενώ και στα 2 φύλλα όταν κάποιος είναι υπέρβαρος και ξεκινήσει να ασκείται έντονα, σύντομα θα δει αποτελέσματα.

Και μια διευκρίνηση σύμφωνα με την έρευνα το γρήγορο περπάτημα για τα παιδιά δεν προσθέτει κάτι. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Λέβαντσουκ, υποστηρίζει ότι το γρήγορο περπάτημα είναι καλό για τους ενήλικες αλλά τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν έξω και να ασκούνται έντονα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου