Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η κρίση αυξάνει κιλά και προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει την υγεία των ατόμων που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις,

H μελέτη του Χαροκόπειου περιλάμβανε δείγμα 1.000 ηλικιωμένων κατοίκων της νησιωτικής χώρας (Μυτιλήνης, Λήμνου, Σαμοθράκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου), κι έδειξε ότι από το 50% των Ελλήνων χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν στα νησιά, οι 4 στους 10 είναι παχύσαρκοι, περίπου οι 2 στους 10 έχουν διαβήτη, ενώ καταναλώνουν περισσότερο κρέας, δεν προσεγγίζουν εύκολα το ψάρι και τρώνε πολλά γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.


Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν και από μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε 3.000 κατοίκους της Αττικής), στην οποία παρατηρήθηκε, σε αντίθεση με τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά.

Ενας στους 2 Έλληνες είναι υπέρβαρος και ένας στους 5 παχύσαρκος, ενώ πρόσφατη έρευνα σε παιδιά δημοτικού έδειξε ότι σχεδόν 4 στα 10 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Περίπου 754.000 Έλληνες έχουν διαβήτη (8,8% του συνολικού πληθυσμού) και επιπλέον, περίπου 634.000 (7,4% πληθυσμού) έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (στάδιο προ-διαβήτη). Κάθε χρόνο 6.542 πολίτες πεθαίνουν από διαβήτη, ο οποίος είναι η 4η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Περισσότερα στο mother.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου