Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Να εμπιστευτώ το ένστικτό μου; Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες




Διαβάστε τι αποκαλύπτει μια νέα έρευνα για τις αποφάσεις που βασίζονται στο ένστικτό μας και αποφασίστε
Εδώ και αιώνες οι επιστήμονες μελετούν το ρόλο που παίζει το ένστικτο και η ευφυΐα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι κάθε φορά που βασιζόμαστε στο ένστικτό μας παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις. Όταν οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές, και να βασιστούν μόνο στο ένστικτο τους, έκαναν τη σωστή στο 90% των περιπτώσεων.

“ H μελέτη δείχνει ότι κάθε φορά που βασιζόμαστε στο ένστικτό μας παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις. ”
Ο καθηγητής Marius Usher από το Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και οι συνάδελφοι του ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως η διαίσθηση αποτελεί ένα εκπληκτικά ισχυρό και ακριβές εργαλείο.
«Ακόμη και σε διαισθητικό επίπεδο, ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων είναι να λαμβάνουμε υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της κάθε επιλογή μας, ώστε να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα», εξήγησε ο καθηγητής Usher.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στον εγκέφαλο μας υπάρχουν δύο νευρικά κέντρα που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων, το διαβουλευτικό (το οποίο μελετά, εξετάζει, και αναλύει) και το συναισθηματικό.
Για να φθάσει στον πυρήνα αυτού του συστήματος του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία , ο καθηγητής Usher, διεξήγαγε ένα πείραμα κατά το οποίο υπέβαλε τους εθελοντές σε μια ελεγχόμενη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή και παρακολουθούσαν ακολουθίες αριθμών σε ζεύγη, που διαδέχονταν γρήγορα ο ένας τον άλλον. Όλοι οι αριθμοί που εμφανίζονται στα δεξιά της οθόνης και οι αριθμοί που προβάλλονταν στο αριστερό μέρος της, θεωρήθηκαν δύο ξεχωριστές ομάδες.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν ποια από τις δύο ομάδες αριθμών είχε τον υψηλότερο μέσο όρο αριθμών.
Επειδή οι αριθμοί άλλαζαν πολύ γρήγορα οι συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να τους απομνημονεύσουν ή να κάνουν σωστούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Για να προσδιορίσουν το μέσο όρο της κάθε ομάδας, και να προσδιορίσουν τον υψηλότερο, θα έπρεπε να βασιστούν στο ένστικτό τους.
Όταν εμφανίζονταν έξι ζεύγη αριθμών οι συμμετέχοντες ήταν κατά 65% ακριβείς στους υπολογισμούς τους, όταν τα ζεύγη αριθμών αυξήθηκαν σε 24, άρα έπρεπε να βασιστούν περισσότερο στη διαίσθηση τους και λιγότερο στους υπολογισμούς, το ποσοστό ακρίβειας αυξήθηκε στο 90%.
Και παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι, η εξαντλητική ανάλυση και σκέψη κατά τη λήψη αποφάσεων αποπροσανατολίζει από τις πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου