Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Η συνταγή της ημέρας-Καυτό χοιρινό σελινάτο αυγολέμονο

Καυτό χοιρινό σελινάτο αυγολέμονο


Περιγραφή

Για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα δίπλα στο τζάκι σας προτείνω αυτή τη συνταγή , εύκολη, οικονομική λύση. Σερβίρεται με μπόλικο πιπεράκι και τυρί φέτα ή κεφαλογραβιέρα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ½  χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • 1 ½ σέλινο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 λεμόνια
  • 3 κ. σ. κορν – φλάουρ
  • Αλατοπίπερο
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5-6 καρότα μεγάλα κομμένα στα δύο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

Σερβίρει
8 άτομα

Πως το κάνουμε:

  1. Αρχικά πλένουμε το κρέας. Μετά πλένουμε πολύ καλά το σέλινο και το κόβουμε κομμάτια , το βάζουμε όλο και τα φύλλα και τα κοτσάνια. Σε μία κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει απ ΄όλες τις πλευρές.
  2. Κόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε να καβουρδιστεί λίγα λεπτά και προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε 10΄να βράσει μόνο του και μετά ρίχνουμε το σέλινο και τα καρότα, προσθέτοντας κι άλλο νερό για βράσουν όλα μαζί, 1 ώρα ακόμα σε δυνατή φωτιά.
  3. Το φαγητό μας όταν ετοιμαστεί πρέπει να έχει αρκετό ζουμί μέσα για να γίνει ωραίο το αυγολέμονο.
  4. Χαμηλώνουμε το φαγητό και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε ελαφρά. Με μια βαθιά κουτάλα αφαιρούμε μπόλικο ζουμί σε ένα γυάλινο μπολ .
  5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το λεμόνι με το αυγό με ένα σύρμα και σε ένα ποτήρι νερό κρύο διαλύουμε το κορν- φλάουρ και το ρίχνουμε και αυτό μέσα.
  6. Παίρνουμε με την κουτάλα ζουμί από αυτό που έχουμε φυλάξει και το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αυγολέμονο ( όχι όλο μαζί γιατί μπορεί να κόψει ) . Αφού το ρίξουμε όλο, το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα .
  7. Το αφήνουμε 5΄περίπου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όταν δέσει η σάλτσα του και πάρει κρεμώδη υφή το κλείνουμε, είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το κρέας όταν ροδίζει μόνο του με το λάδι κρατάει τα ζουμιά του και παραμένει τρυφερό.
Αποφεύγουμε τα πολλά ανακατέματα γιατί το χοιρινό είναι ένα κρέας που διαλύεται εύκολα.
Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνουν στον τόπο του άντρα μου, με μικρές παραλλαγές στη Μακεδονία.