Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αντιδρά η WWF Ελλάς στη σχεδιαζόμενη μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών


Σε αντιπαράθεση βρίσκονται η Ειδική Γραμματεία Δασών και η WWF Eλλάς για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών από την Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσας. Η οργάνωση κάνει λόγο για προχειρότητα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιβίωση των ελαφιών.
Σε αντιπαράθεση βρίσκονται η Ειδική Γραμματεία Δασών και η WWF Eλλάς για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών από την Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσας.
Η Γραμματεία υπογραμμίζει την ανάγκη αποσυμφόρησης του μεγάλου πληθυσμού ελαφιών από την Πάρνηθα και τον σταδιακό εμπλουτισμό άλλων περιοχών στον ελλαδικό χώρο. Από την πλευρά της η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει πως η μετεγκατάσταση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη τεκμηρίωσης, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιβίωση των ελαφιών.

«Όταν κανείς φορέας δεν έχει τεκμηριώσει την ανάγκη μετεγκατάστασης, πώς αποφασίζουν τη μεταφορά 18 ελαφιών;», διερωτάται η συντονίστρια του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης της WWF Ελλάς, Παναγιώτα Μαραγκού.
« Αυτό αποδεικνύει πως η μεταφορά τους δεν είναι ούτε πιλοτική, ούτε δοκιμαστική, απλώς τυχαία»,προσθέτει.
Σημειώνεται ότι το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus), το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο στην Ελλάδα, κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική επικράτεια. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος πλέον αξιολογείται ως «κρισίμως κινδυνεύον».
Στη χώρα μας, μπορεί κανείς να τα συναντήσει μόνο στη Ροδόπη (λιγότερα από 20) και στην Πάρνηθα, όπου ζει προστατευμένος ένας ακμαίος πληθυσμός.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου