Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Greenpeace: Φυτέψαμε τη λύση στα μεταλλαγμένα, βάλτε τώρα τις ρίζες!


Το πρώτο βήμα έγινε! Χάρη στην άμεση ανταπόκριση εκατοντάδων καταναλωτών, φυτέψαμε τη λύση στα μεταλλαγμένα σε ένα χωράφι 50 στρεμμάτων...


Αποδείξαμε στις εταιρείες ζωικών προϊόντων ότι το μόνο που χρειάζεται για να καλλιεργήσεις κτηνοτροφικά φυτά για ελληνικές ζωοτροφές, είναι θέληση!

Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, με τη βοήθεια εκατοντάδων καταναλωτών, μαζέψαμε το απαραίτητο ποσό για να πραγματοποιηθεί η σπορά αυτού του χωραφιού με ελληνικά, κτηνοτροφικά κουκιά. Τους επόμενους μήνες θα τα φροντίζουμε μέχρι και το θερισμό τους την άνοιξη, όταν και θα γίνουν ζωοτροφή για ζώα που θα παράξουν γάλα, δείχνοντας έτσι στις εταιρείες τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παράγουν ποιοτικά ζωικά προϊόντα, χωρίς χρήση σόγιας, συχνά μεταλλαγμένης.

Τώρα είναι πλέον η σειρά των εταιρειών ζωικών προϊόντων να εγκαταλείψουν την πανάκριβη και πολύ συχνά μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές και να στραφούν αποφασιστικά στη χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών που θα την αντικαταστήσουν. Μέχρι στιγμής, παρά τη δραματική αύξηση των τιμών των ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης και τις επανειλημμένες επαφές της Greenpeace με την πλειοψηφία των εταιρειών, οι περισσότερες σιωπούν, δείχνοντας ανευθυνότητα εις βάρος της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

‘Η δράση μας σήμερα απέδειξε ότι το μόνο που χρειάζεται για να καλλιεργήσεις κτηνοτροφικά φυτά είναι θέληση. Είναι οικονομικό, είναι απλό, αλλά πάνω από όλα είναι σωστό και οι καταναλωτές απέδειξαν σήμερα ότι αυτό το γνωρίζουν και το στηρίζουν έμπρακτα. Με την τιμή της σόγιας να φτάνει σήμερα στα ύψη, δεν καταλαβαίνουμε τι περιμένουν οι γαλακτοβιομηχανίες και η βιομηχανία πουλερικών και αυγών! Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δούμε τις ελληνικές εταιρίες να επενδύουν σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά και όχι σε σόγια για τις ζωοτροφές’, τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο δεν είναι μεταλλαγμένα και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τη σόγια (εισαγόμενη και μη) στις ζωοτροφές. Είναι ιδανικά για το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα για να αναπτυχθούν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα και νερό. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Η Greenpeace καλεί τις εταιρείες ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να απεξαρτηθούν από τη σόγια (εισαγόμενη και μη) και να δώσουν στη δημοσιότητα σχέδιο δράσης με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών για ελληνικές ζωοτροφές. Επιπλέον, να δεσμευτούν δημόσια ότι δεν θα προχωρήσουν ποτέ σε καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα.

Η δράση μας συνεχίζεται!

Επόμενος στόχος: να μαζέψουμε 10.000 ευρώ μέχρι τις 23/11, για να βρούμε και άλλα χωράφια που θα καλλιεργηθούν με κτηνοτροφικά φυτά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την εκστρατεία μέσα από την ιστοσελίδα www.projectmass.org και να πιέζει τις εταιρείες ζωικών προϊόντων. Επίσης, καλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, να επικοινωνήσουν μαζί μας στο email cnetwork@greenpeace.org ή στο τηλέφωνο 210 3840774-5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου