Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΟΗΕ: «Μαζική απειλή» η κλιματική αλλαγή - Κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος

ΟΗΕ: «Μαζική απειλή» η κλιματική αλλαγή - Κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστοςΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

«Σοβαρές και μη αναστρέψιμες» θα είναι οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιεί σε μεγάλη έκθεσή του για την κλιματική αλλαγή, ο ΟΗΕ.

Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές θα συνιστούν «μαζική απειλή» για τους ανθρώπους καθώς θα επιδεινώνεται το κλίμα, προειδοποιούν οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ήδη αισθητές και θα αυξάνονται κάθε φορά που θα προστίθεται ένας βαθμός στην θερμοκρασία της Γης. «Κανείς στον πλανήτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σημειώνουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι θα πληγεί η διατροφική ασφάλεια από τις μειωμένες αποδόσεις καλλιεργειών σιταριού, ρυζιού και καλαμποκιού, ενώ θα επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας, θα αυξηθούν οι θάνατοι λόγω καύσωνα, υποσιτισμού και διαφόρων ασθενειών.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πολέμους, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Η περιεκτική έκθεση αναλύει επίσης τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια, κάνοντας ειδική αναφορά στον αρκτικό θαλάσσιο πάγο και τους κοραλλιογενείς υφάλους που θα απειλούνται πολύ σοβαρά με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά περιοχή.(Κάντε κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση).
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά περιοχή.(Κάντε κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση).

Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις σε θάλασσες και γλυκά νερά. Οι ωκεανοί θα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οξύ, δυσχεραίνοντας την επιβίωση πολλών ειδών που ζουν σε αυτούς.

Παράλληλα, όσο θα αυξάνεται η θερμοκρασία, τα ζώα, τα φυτά και άλλα είδη στην ξηρά, θα αρχίσουν να μετακινούνται προς μεγαλύτερα υψόμετρα ή προς τους Πόλους.
Η έκθεση του ΟΗΕ που παραγγέλθηκε από τις κυβερνήσεις 195 κρατών, συντάχθηκε μετά από εβδομάδες έντονων συζητήσεων στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και βασίστηκε σε περισσότερες από 12.000 επιστημονικές εκθέσεις.

Δ. Ρ. www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου