Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Την Μ. Πέμπτη ξεκινά το πρόγραμμα Voucher του ΟΑΕΔ για άνεργους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ έως 29 ετών


Την Μ. Πέμπτη αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα voucher για την κατάρτιση 12.917 ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, το οποίο έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους, αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, ενώ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξης βιογραφικού και σε δεξιότητες τεχνολογίας, πληροφορικής κι επικοινωνίας.
Με δηλώσεις της στην εφημερίδα Real News, η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί η λίστα των 7.000 επιτυχόντων, που έχει ήδη δημοσιευτεί από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα συμπληρωθούν από τους επιλαχόντες.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει επανασχεδιαστεί, προκειμένου οι θέσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκησης των πτυχιούχων να συμβαδίζουν πλήρως με το πτυχίο τους. Επίσης, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί ανάρτηση των κενών θέσεων των επιχειρήσεων με παράλληλη επισήμανση σχετικά με την ειδικότητα και το πτυχίο που θα πρέπει να διαθέτει ο καταρτιζόμενος, ενώ οι άνεργοι, βάσει της λίστας, θα επιλέγουν μόνοι τους το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης που τους εξυπηρετεί. Τέλος, οι καταρτιζόμενοι θα αμείβονται με 4 αντί 3 ευρώ την ώρα, έπειτα από εξοικονόμηση πόρων, λόγω της μείωσης των αριθμών των συμβούλων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Τη μερική ανάκληση και την τροποποίηση των όρων του προγράμματος «Επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» αποφάσισε η διοίκηση του ΟΕΑΔ.

Στόχος των τροποποιήσεων, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, είναι η αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων, η διεύρυνση του αριθμού των παρόχων κατάρτισης και η επίτευξη της επιδιωκόμενης συνάφειας της θέσης πρακτικής με την ειδικότητα των ωφελούμενων.

Την Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2015 θα ανακοινωθούν οι σχετικές τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μέχρι και τις 30 Απριλίου 2015.

Όλοι οι άνεργοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος θεωρούνται επιτυχόντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Τα τελικά αποτελέσματα για τους παρόχους θα ανακοινωθούν στις 7 Μαΐου 2015 και οι επιταγές κατάρτισης θα εκδοθούν από τις 30 Απριλίου έως τις 29 Μαΐου 2015.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, οι αλλαγές αφορούν στα εξής:
  • Οι συνολικές ώρες κατάρτισης από 1.040 γίνονται 600, εκ των οποίων οι 120 ώρες θεωρία και οι 480 Πρακτική, και διαμορφώνονται αναλόγως τα θεματικά αντικείμενα, δεδομένου του χρόνου που υπολείπεται για την υλοποίηση της δράσης και των περιορισμών που τίθενται από το ΕΣΠΑ.
  • Αυξάνεται το Μέσο Ωριαίο Κόστος (ΜΩΚ) του εκπαιδευτικού επιδόματος από 3 σε 4 ευρώ/ώρα.
  • Ως εκ τούτου, η αξία της επιταγής κατάρτισης διαμορφώνεται στα 1.680 ευρώ (600 x 2,80) και το εκπαιδευτικό επίδομα στα 2.400 ευρώ (600 x 4,00).
  • Προβλέπεται συνάφεια των πτυχίων των ωφελουμένων με τις θέσεις πρακτικής άσκησης.
  • Επαναλαμβάνεται ότι όλοι οι άνεργοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος θεωρούνται επιτυχόντες. Έτσι, από 7.000 άτομα που ήταν οι ωφελούμενοι με βάση την αρχική πρόσκληση, θα ξεπεράσουν τους 13.000.
Κατόπιν των ανωτέρω:
  • Την Πέμπτη 09/04/2015 θα ανακοινωθεί η τροποποίηση της πρόσκλησης η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους εν δυνάμει παρόχους να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 30/04/2015.
  • Τα τελικά αποτελέσματα των παρόχων θα ανακοινωθούν στις 07/05/2015
  • Άμεσα θα ανακοινωθεί το νέο Μητρώο των Ωφελούμενων Ανέργων.
  • Οι επιταγές κατάρτισης θα εκδοθούν έως 30/04/2015 και θα έχουν ισχύ έως 29/05/2015.
aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου