Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Πρόταση συμμετοχής στην εξυγίανση της Μαρινόπουλος κατέθεσε ο Σκλαβενίτης αν...


Το απόγευμα(εχθές) αναμένεται να εκδοθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο η απόφαση για τις αιτήσεις προσωρινής προστασίας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που έχει καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλου.

Οι προσφυγές του Ομίλου που συζητήθηκαν σήμερα αφορούν την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν στις 21 Σεπτεμβρίου οι κύριες αιτήσεις που έχει καταθέσει για την υπαγωγή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.Η συζήτηση ολοκληρώθηκε πριν λίγο και όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί μετά τις 5 το απόγευμα.

Η διαδικασία έγινε σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τόσο από δικηγόρους των εμπλεκόμενων πλευρών όσο και από δεκάδες εργαζόμενους του Ομίλου που συγκεντρώθηκαν από νωρίς, ανησυχώντας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων τους.

Υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις, σωματεία εργαζομένων, η Παγκρήτια Τράπεζα κ.α.

Κατά των αιτήσεων του Ομίλου τάχθηκε το Δημόσιο με παρέμβαση που άσκησε. Κατά τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής (προς το Δημόσιο) που επικαλείται η «Μαρινόπουλος», δεν είναι ακριβές. Οι νομικοί του Δημοσίου είπαν στο Δικαστήριο ότι το ποσό που οφείλει στο κράτος η «Μαρινόπουλος» ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι η πλευρά του Δημοσίου ζήτησε να μην κάνει δεκτές τις αιτήσεις το δικαστήριο ή άλλως να οριστεί στον όμιλο να καταβάλει ισόποση εγγυοδοσία για τις οφειλές του.

Η παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων από τους εργαζόμενους ασκήθηκε, με την προϋπόθεση ,όπως τονίστηκε στο δικαστήριο, να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε η πλευρά των εργαζομένων, έχουν συμφωνήσει με την εργοδοσία τους να εξαιρεθούν από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.
Οι εκπρόσωποι του Ομίλου δεσμεύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά, όπως επισημάνθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέφεραν πως χθες το βράδυ εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την «είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις».

Στο δικαστήριο ωστόσο, παραστάτες άλλων εμπλεκόμενων πλευρών διατύπωσαν την άποψη πως η όλη νομική κίνηση της «Μαρινόπουλος» «είναι η προστασία του ιδιοκτήτη της και της περιουσίας του, που περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης» και ότι επί της ουσίας δεν προκύπτει να υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο εξυγίανσης.

Ενδιαφέρον Σκλαβενίτη υπό προϋποθέσεις

Ο Σκλαβενίτης δεν έχει σταματήσει, όπως όλα δείχνουν, τις προσπάθειες συμμετοχής στην εξυγίανση της Μαρινόπουλος, καθώς σύμφωνα με επιστολή της προς τη Μαρινόπουλος, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει την προβληματική εταιρεία. Αυτό όμως μόνο εάν τα χρέη που εμφανίζονται είναι πραγματικά και μόνο αυτά και δεν υπάρχουν άλλα κρυφά.

Τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99 της εταιρείας Μαρινόπουλος διερευνά η εταιρεία Ι. & Σ. Σκλαβενίτης.

Συγκεκριμένα σε κείμενο που αναγνώστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης της Μαρινόπουλος ΑΕ για το άρθρο 99 αναφέρεται ότι «μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».

Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Να επισημανθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων περί αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και διαδικασίας εκτελέσεως στα πλαίσια του άρθρου 99 του Νόμου 3588/07 εξαιρεί ρητώς τις μισθώσεις. Με δεδομένο ότι η Μαρινόπουλος ΑΕ οφείλει μισθώματα πολλών μηνών μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία εκτελέσεως παρά τη λήψη μέτρων. Επιπλέον για την προστασία των πιστωτών δεν πρέπει να αρθούν οι κατασχέσεις των λογαριασμών μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως εξυγίανσης.

Συμφωνία της Μαρινόπουλος με τους εργαζομένους της

Χθες πάντως, η Μαρινόπουλος ήρθε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους. Η διοίκηση μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

«α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

β) Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία».

Ανησυχεί το ΔΝΤ για τα «κανόνια» στην αγορά που διογκώνουν την ανεργία

O εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, με αφορμή την πτώχευση Μαρινόπουλου και την επακολουθούμενη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις. Συμπλήρωσε δε ότι το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς αναζητούν μέτρα τα οποία θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από τέτοια φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
 
 
 huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου