Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Το χωνευτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τη δυσπεψία-Ιδανικό μετά από μεγάλο γεύμα

 
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να απαλλαγείτε από τις καούρες;
Τα οικογενειακά ή γιορτινά τραπέζια μπορεί να είναι μια φανταστική ευκαιρία να δείτε συγγενείς και να δοκιμάσετε γεύσεις που, πιθανώς, σας είχαν λείψει. Φαγητά που αχνίζουν μέσα σε πιατέλες, κρέατα που μοσχοβολούν μπαχαρικά, σουφλέ, πίτες με χειροποίητο φύλλο, σαλάτες (για τα μάτια του κόσμου), ποικιλίες τυριών. Ο μπουφές γίνεται μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή γαστριμαργικής απόλαυσης.

Όλα αυτά είναι υπέροχα με προυπόθεση: Να δείξουμε εγκράτεια (γέλια). Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ το φαγητό (ειδικά στους επιρρεπείς απεθυνόμαστε), τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να παρασυρθείτε.

Γεμίζετε λοιπόν το πιάτο με τα καλούδια που προσφέρονται σε αφθονία πάνω στο, όμορφα στολισμένο, τραπέζι και ξεκινάτε. Παράλληλα, πιστός συνοδοιπόρος στο γεύμα σας είναι και κάποιο ποτό (είτε κρασί, είτε μπύρα). Ύστερα, η γευσιγνωσία δεν σταματά στα αλμυρά. Ακολουθούν τα γλυκά. Ε δεν πρέπει να τιμήσετε και να συγχαρείτε την οικοδέσποινα και για τις ζαχαροπλαστικές της ικανότητες; Ή, έστω να δοκιμάσετε από την πάστα με τα καραμελωμένα αμύγδαλα που έφερε η αγαπημένη ξαδέρφη σας; «Πρέπει».

Και κάπως έτσι έρχεται και δένει το «γλυκό» (μεταφορικά αυτή τη φορά). Με το τέλος του πλούσιου γεύματος, έρχεται η αρχή της βαρυστομαχιάς, των καούρων, της δυσπεψίας, της ξινίλας, των σπασμών. Γενικότερα, μια δυσάρεστη κατάσταση που «χαλάει» τη διάθεσή μας.

Αντιθέτως με την κοινή αντίληψη τα ανθρακούχα αφεψήματα μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση αντί να την καταπραύνουν. Πώς; Προκαλώντας φούσκωμα και διαταράσσοντας τα γαστρικά υγρά που εκκρίνει το στομάχι για να διασπάσει τις τροφές.

Το πιο γνωστό «κατασταλτικό» της δυσπεψίας είναι το ρόφημα από χαμομήλι. Αν όμως δεν σας αρέσει, δεν έχετε ή νιώθετε ότι χρειάζεστε κάτι πιο ισχυρό, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ο λόγος για το μάραθο. Αυτό το βότανο είναι χαλαρωτικό και βοηθά σημαντικά την κατάσταση μετά από ένα υπερβολικό, για τα συνηθισμένα μας, γεύμα. Για να το φτιάξετε θα βράσετε για 15 λεπτά 1 κ.σ. σπόρους από μάραθο, θα σουρώσετε και θα πιείτε ένα φλιτζάνι από το υγρό.Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι ή και λεμόνι που δρα σαν φυσικό μαλακτικό και προστατευτικό του στομάχου.

Επιπλέον, ιδανικά για δυσπεψία θεωρούνται και τα ροφήματα από μέντα, μαντζουράνα, δίκταμο, μελισσόχορτο, τζίντζερ, μέχρι και ο μαϊντανός! 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου