Το χρώμα του αβγού συνήθως εξαρτάται από το χρώμα της κότας, από την οποία προέρχεται. Με άλλα λόγια, οι άσπρες κότες κάνουν αβγά με άσπρο τσόφλι και οι κοκκινωπές αβγά με καφέ τσόφλι.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, η ράτσα Araucana, που έχει κοκκινωπά φτερά, συχνά κάνει…μπλε αβγά, ενώ άλλες φορές κάνει πράσινα, ροζ ή ακόμη και λιλά(!), σύμφωνα με την ΜΚΟ, Aviculture Europe.
Γιατί τα καφέ αβγά είναι συνήθως πιο ακριβά;
Η πιο υψηλή τιμή τους δεν έχει καθόλου να κάνει με τη διατροφική τους αξία. Τα καφέ αβγά είναι πολλές φορές πιο ακριβά εξαιτίας του μεγέθους της κότας που τα κάνει.
Οι κότες με κοκκινωπά φτερά τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από εκείνες με άσπρα. Καθώς λοιπόν χρειάζονται περισσότερο φαγητό και γη για να αναπτυχθούν και να μείνουν υγιείς, κοστίζουν περισσότερο στον κτηνοτρόφο, με αποτέλεσμα και τα αβγά τους να έχουν πιο υψηλή τιμή στο σούπερ μάρκετ.
Η διατροφική αξία λευκών και καφετιών αβγών είναι ισάξια.
Εσείς διαλέξτε όποια θέλετε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου