Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Κεράσια: Θρεπτικά συστατικά που οχυρώνουν τον οργανισμό μας


 Πλησιάζει η εποχή τους, και έχουμε να σας πούμε όλα τα υπέροχα οφέλη που έχουν τα κεράσια στον οργανισμό μας.

Είναι από τα πιο καλοκαιρινά φρούτα, είναι νόστιμο και δροσερό και είναι πολύ υγιεινό. Το κεράσι είναι ένα superfood που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε μέσα στο καλοκαίρι μας, καθώς είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που οχυρώνουν τον οργανισμό μας.

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στο διατροφικό προφίλ του. Μία κούπα κεράσια έχει:

95 θερμίδες

1,6 γρ. πρωτεΐνη

0,3 γρ. λιπαρά

24 γρ. υδατάνθρακες

3,2 γρ. φυτικές ίνες

19,2 γρ. σάκχαρα

20 mg ασβέστιο

0,5 mg σίδηρο

17 mg  μαγνήσιο

333 mg  κάλιο

10,5 mg  βιταμίνη C

Έχει παρατηρηθεί ότι μερικά από τα οφέλη των κερασιών είναι η αντιφλεγμονώδης δράση τους, ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ανακουφίζουν από τους πόνους της αρθρίτιδας, βελτιώνουν τον ύπνο και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στους ασθενείς με αρθρίτιδα, έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση κερασιών βοηθά στο να υπάρχουν λιγότερες εξάρσεις, απαιτούνται όμως περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί αυτή η σχέση. Όσον αφορά τον ύπνο, τα βύσσινα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, επειδή περιέχουν μελατονίνη, την ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν είναι να πέσουμε να κοιμηθούμε. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος τους στον ύπνο χρειάζεται να μελετηθεί περισσότερο, μια μικρή κούπα βύσσινα είναι πολύ καλό σνακ για πριν τον ύπνο, επειδή περιέχει λίγες θερμίδες και δεν θα ταράξει τον ύπνο μας.

Τέλος, η αντιοξειδωτική τους δράση είναι αρκετά ισχυρή, βοηθώντας στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως είναι το μόνο φρούτο που χρειαζόμαστε: Τα κεράσια είναι εκπληκτική προσθήκη στην καθημερινή διατροφή μας, αλλά η ποικιλία είναι πολύ σημαντική. Έχουν χώρο σε μια δίαιτα για αδυνάτισμα, καθώς είναι αρκετά καλή πηγή φυτικών ινών: μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα, και με λιγότερες θερμίδες, και αποφεύγουμε την υπερφαγία.

Τα καλύτερα κεράσια για να αγοράσετε φρέσκα είναι αυτά που είναι σφιχτά και το χρώμα τους είναι έντονο και λαμπερό. Όταν ωριμάζουν υπερβολικά, χάνουν θρεπτικά συστατικά, και είναι αρκετά ευαίσθητο φρούτο. Για να τα αποθηκεύσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο ψυγείο, τοποθετήστε τα σε όσο πιο πλατύ και χαμηλό δοχείο γίνεται, για να μην πλακώνουν τα κεράσια στην κορυφή τα πιο κάτω.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου