Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πώς θα γίνεται από την εφορία ο έλεγχος των αποδείξεων

Οι οδηγίες του ΥΠΟΙΚ για το χειρισμό των περιπτώσεων ελέγχου των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων. Ο έλεγχος των αποδείξεων που είναι απαραίτητες για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου στους...


...φορολογούμενους θα γίνεται από την εφορία μόνο δειγματοληπτικά.

Αυτά προβλέπονται σε εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών που εστάλησαν σε όλες τις εφορίες και με τις οποίες δίνονται οδηγίες για το χειρισμό των περιπτώσεων ελέγχου των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων.Σημειώνεται ότι από το σύνολο των φορολογούμενων το 3%, δηλαδή περίπου 180.000, θα κληθούν στην εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εισοδημάτων και δαπανών των φορολογικών δηλώσεων. Η επιλογή γίνεται με βάση ειδικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα οποία έχουν να κάνουν με το ύψος των εκπιπτόμενων δαπανών, την πηγή του εισοδήματος (καλούνται πολλοί επιτηδευματίες) και άλλα κριτήρια.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είναι να προσκομίσουν οι ίδιοι είτε να ταχυδρομήσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία. Η προσκόμιση ή ταχυδρόμηση των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο έλεγχος των αποδείξεων του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης (αποδείξεις για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου) θα είναι δειγματοληπτικός και θα πρέπει οι ελεγκτές των εφοριών να επιστρέφουν τις αποδείξεις που δεν θα ελέγξουν στους φορολογούμενους.

forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου