Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 11 τροφές που ενισχύουν τη μνήμη ...για να τα έχεις 400 !!!

Οι τροφές που βοηθούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της μνήμης έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυτοχημικό που τις χρωματίζει, η ανθοκυάνη, είναι το ίδιο φυτοχημικό που είναι καλό για το μυαλό μας.


Μύρτιλα - μύρτιλλα βακκίνια
Ο μυρτιλός (είδος βατόμουρου) έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι κάνει θαυμάσια πράγματα για τη μνήμη και τον εγκέφαλο μας γενικότερα. Ηλικιωμένα ποντίκια που ταΐστηκαν με το συγκεκριμένο είδος βατόμουρου είχαν τα ίδια αποτελέσματα σε τεστ μνήμης με νέους αρουραίους. Ο μυρτιλός περιέχει ανθοκυάνη, ένα γνωστό φυτοχημικό που βελτιώνει τη μνήμη. Περιέχει, επίσης, πολλά άλλα φυτοχημικά που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.Μήλο
Τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού, που έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες μελέτες, ότι προστατεύει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και υπάρχει και στον καρπό, η περισσότερη ποσότητα κερσετίνης βρίσκεται στη φλούδα. Τα κόκκινα μήλα περιέχουν επίσης στη φλούδα τους και ανθοκυάνη.

Σπανάκι
Μια μελέτη έδειξε πως το τάισμα των ποντικιών με σπανάκι εμπόδισε αλλά και ανέστρεψε την απώλεια μνήμης. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, μια θρεπτική ουσία που πιστεύεται ότι προστατεύει έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Μόλις, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, καλύπτει τα δύο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυλλικό οξύ.

Κρεμμύδι
Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυάνη και κερσετίνη. Το κίτρινο και το λευκό κρεμμύδι περιέχει επίσης καλά επίπεδα κερσετίνης. Στην Ινδία τα κρεμμύδια, που είναι βασικό συστατικό της διατροφής, έχουν χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, ως λαϊκή θεραπεία για την ενίσχυση της μνήμης.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει κερσετίνη και είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.

Παντζάρι
Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή ανθοκυάνης και σε φυλλικό οξύ.

Σταφύλι
Τα κόκκινα, μοβ και μαύρα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ανθοκυάνη. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης καλά επίπεδα από αυτά τα φυτοχημικά, αλλά η υπερβολή στο κόκκινο κρασί μπορεί να εξουδετερώσει τις ωφέλειες. Καλό θα είναι να οριοθετήσουμε την κατανάλωση σε ένα ποτήρι την ημέρα.

Κεράσι
Τα κεράσια είναι και αυτά μια πολύ καλή πηγή ανθοκυάνης.

Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα είναι μια μεγάλη πηγή ανθοκυάνης. Περιέχει επίσης νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου.

Βατόμουρα
Τα μούρα ως μέρος της καθημερινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης, αναφέρει νέα έρευνα.
Η επισκόπηση δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μούρων ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία.

Δενδρολίβανο
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το καρνοσικό οξύ, που βρίσκεται στο δενδρολίβανο, είναι νευροπροστατευτική και μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμα και μόνο η μυρωδιά του δεντρολίβανου βελτιώνει τη μνήμη των εργαζομένων σε γραφεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου