Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τα 10 ακριβότερα σπίτια στον κόσμο

Τα 10 ακριβότερα σπίτια στον κόσμο ΠΑΛΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ

 

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Είναι σπίτια μυθικά. Κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία και αποτελούν τα ακριβότερα ακίνητα του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε. Διαθέτουν δεκάδες δωμάτια και όλες τις ανέσεις, όπως γήπεδα, πισίνες, χαμάμ κ.λπ. Ορισμένα από αυτά είναι σύγχρονες κατασκευές, άλλα είναι αρχοντικά 300 και 400 χρόνων με μεγάλη ιστορική αξία. Η ουσία είναι ότι τα δέκα πιο ακριβά ακίνητα του πλανήτη ανήκουν σε Κροίσους οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν από 90 εκατ. δολάρια μέχρι και 1 δισ. δολάρια για να τα αποκτήσουν. Την έκπληξη κάνει, πάντως, το νούμερο ένα της σχετικής λίστας. Ένα μοντέρνο κτίριο που βρίσκεται στην Ινδία και αποτελείται από πολυτελή διαμερίσματα. Αναλυτικά η λίστα έχει ως εξής:

1 Antilla: Βομβάη, Ινδία
Το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο ανήκει στον επιχειρηματία Mukesh Ambani, πρόεδρο της Reliance Industries. Το Antilla βρίσκεται στη Βομβάη και πρόκειται για ένα κτίριο 27 ορόφων, το οποίο απασχολεί 600 άτομα προσωπικό. Εχει συνολική επιφάνεια 4.532 τ.μ. και βρίσκεται σε μια περιοχή με θέα τον ωκεανό που κοστίζει 10.000 δολάρια/τ.μ. Το 2008 η Altamount Road ήταν στους δέκα ακριβότερους δρόμους του κόσμου με κόστος κατοικίας 25.000 δολάρια/τ.μ. Η εκτίμηση για το κόστος κατασκευής του έκανε λόγο για 50-70 εκατ. δολάρια, αλλά με την αύξηση των τιμών το Antilla φέρεται να κοστίζει σήμερα 1 δισ. δολάρια και για κάποιους 2 δισ. δολάρια.

2 Hearst Mansion: San Simeon, Καλιφόρνια
Το Hearst Mansion είναι ένα εθνικό και ιστορικό ορόσημο της Καλιφόρνια. Σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Julia Morgan μεταξύ 1919 και 1947 για τον μεγιστάνα William Randolph, ιδιοκτήτη της εφημερίδας Hearst, ο οποίος πέθανε το 1951. Το 1957, η Hearst Corporation δώρισε το ακίνητο στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Από τότε έχει διατηρηθεί ως ιστορικό πάρκο και στο τεράστιο κτήμα υπάρχει σημαντική συλλογή έργων τέχνης και αντίκες και είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις στο κοινό. Η περιοχή προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Εκτιμάται ότι η αξία του είναι γύρω στα 165 εκατ. δολάρια.

3 Victorian Villa: Λονδίνο
Η Victoria Villa, που βρίσκεται στο Λονδίνο, έχει το ρεκόρ του πιο ακριβού σπιτιού που αγοράστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο αγοραστής του πενταώροφου κτιρίου στο Kensington πιστεύεται ότι είναι η ουκρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Elena Franchuk, φίλη του Ελτον Τζον. Η αγορά του ακινήτου με 80 εκατ. λίρες έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 67 εκατ. λιρών για το Kensington Palace Gardens που είχε δώσει ο Ινδός μεγιστάνας Lakshmi Mittal. Το σπίτι έχει ανακαινιστεί πλήρως από τον νέο ιδιοκτήτη, διαθέτει 10 δωμάτια, υπόγεια πισίνα, γυμναστήριο, σάουνα κ.λπ. και εκτιμάται ότι σήμερα κοστίζει 161 εκατ. δολάρια.

4 One Hyde Park: Λονδίνο
Το One Hyde Park είναι ένα σημαντικό οικιστικό και εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο Λονδίνο. Περιλαμβάνει τρεις γνωστές αλυσίδες (Rolex, McLaren Automotive και το Abu Dhabi Islamic Bank) συνολικής επιφάνειας 35.800 τ.μ. και 86 κατοικίες που πωλούνται σε τιμές που αρχίζουν από τις 20.000.000 λίρες. Το κτίριο ανήκει σε κοινοπραξία επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός Εμίρης Αλ Θάνι. Σχεδιάστηκε από Rogers Stirk Harbour + Partners και χρηματοδοτήθηκε μέσω δανείου 1.150.000.000 λιρών από την Eurohypo AG. Εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 200 εκατ. λίρες, ωστόσο, δεν έχουν πουληθεί όλα τα διαμερίσματα που είχαν βγει στην αγορά.

5 The Manor: Λος Αντζελες
Το κτίριο The Manor είναι ένα αρχοντικό που βρίσκεται στη γειτονιά Holmby Hills του Λος Αντζελες. Κατασκευάστηκε το 1988 από τον παραγωγό Ααρον Σπέλινγκ και είναι το μεγαλύτερο σπίτι στην πολιτεία. Ανήκει σήμερα στην κόρη του βασιλιά της F1, Β. Ecclestone, που το αγόρασε για 85 εκατ. δολάρια, ενώ σε δύο χρόνια η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 150 εκατ. δολάρια. Από το κτίριο αυτό έχουν περάσει όλοι οι αστέρες του Χόλιγουντ αλλά και βασιλείς και θεωρείται το ακριβότερο κατοικίσιμο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

6 Hala Ranch: Ασπεν
Το Hala Ranch είναι ένα ακίνητο 380.000 τ.μ. και βρίσκεται στο Άσπεν του Κολοράντο. Αρχικά είχε αγοραστεί και πήρε τον όνομά του από τον πρίγκιπα Bandar bin Sultan. Το κτήμα έχει τιμή 135 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το σπίτι έχει επιφάνεια 5.200 τ.μ. Ο John Paulson αγόρασε το ράντσο για 49.000.000 δολάρια. Ο πρώτος ιδιοκτήτης, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αγόρασε τη γη όταν ήταν πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έφυγε από τις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κεντρικό οίκημα του κτήματος είναι μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο.

7 Starwood Estate: Ασπεν
Ενα άλλο σπίτι στο Άσπεν, το Starwood Estate, αξίζει 135 εκατομμύρια. Με εκπληκτική θέα στο βουνό, η βίλα των επτά δωματίων είναι ιδανική για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στο Ασπεν καθώς διαθέτει εσωτερική πισίνα, χαμάμ και τζακούζι.

Εχει επίσης χώρους ψυχαγωγίας, γήπεδο τένις, και βρίσκεται κοντά σε ένα ευρύ φάσμα από υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία και ποδηλασία βουνού.
8 Fleur de Lys Beverly Hills: Καλιφόρνια
Το ακίνητο Fleur de Lys είναι ένα αρχοντικό στο Holmby Hills του Λος Άντζελες. Εχει επιφάνεια 4.500 τ.μ. και διαθέτει 12 δωμάτια, 15 λουτρά, ένα θέατρο 50 θέσεων, γυμναστήριο, πισίνα, γήπεδο τένις κ.λπ. Το σπίτι ξεκίνησε να κτίζεται το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2002. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν ο David Ι. Saperstein και η σύζυγός του. Το 2006 βγήκε προς πώληση στην τιμή των 78.000.000 δολαρίων.
Το 2012, Tamara Ecclestone, δεύτερη κόρη του Bernie Ecclestone, αγόρασε το ακίνητο αυτό που βρίσκεται κοντά στη βίλα The Manor, που ανήκει επίσης στην οικογένεια. Η αξία του υπολογίζεται σε 125 εκατ. δολάρια.
9 Waterfront Estate: Κωνσταντινούπολη
Το Waterfront Estate βρίσκεται στον Βόσπορο και πρόκειται για ένα μοναδικό παραθαλάσσιο αρχοντικό η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 100 εκατ. δολάρια. Η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο θεωρείται η ακριβότερη της Κωνσταντινούπολης καθώς εκεί βρίσκονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια τα οποία κτίστηκαν πριν από πολλά χρόνια αλλά έχουν ανακαινιστεί. Υπολογίζεται ότι περί τις 620 κατοικίες βρίσκονται πάνω στο νερό και χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα και αποτελούν ορόσημα για την πόλη.

10 Toprak Mansion: Λονδίνο
Το δέκατο πιο ακριβό κτίριο είναι ένα ανάκτορο στο Λονδίνο, το οποίο είχε πουληθεί για 50 εκατ. λίρες. Το Toprak Mansion διαθέτει 7 υπνοδωμάτια, 7 κουζίνες, πισίνα, κήπο δύο στρεμμάτων, χαμάμ για 20 άτομα και ο νέος ιδιοκτήτης σχεδιάζει να το ανακαινίσει βάζοντας 30 εκατ. λίρες. Το ακίνητο χτίστηκε αρχικά από τον Τούρκο επιχειρηματία Halis Toprak. Ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού φημολογείται ότι είναι μια γυναίκα από το Καζακστάν, που άλλαξε το όνομα σε Royal Mansion. Η αξία του υπολογίζεται σε 92 εκατ. δολάρια.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου