Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Στο TaxisNet τα νέα εκκαθαριστικά - Τι πρέπει να προσέξετε στα ποσά που αναγράφονται

ΕΝΦΙΑ: Στο TaxisNet τα νέα εκκαθαριστικά - Τι πρέπει να προσέξετε στα ποσά που αναγράφονταιΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 1,1 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

 

Στην ιστοσελίδα του TaxisNet έχουν αναρτηθεί ήδη τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ανακοινώσει ότι αυτό θα συνέβαινε την Δευτέρα. Τα νέα εκκαθαριστικά αφορούν τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Taxis, με την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης διορθώθηκαν:(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Πλέον οι πολίτες πρέπει να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής καθώς έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς προσαυξήσεις. Η τελευταία -έκτη- δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον οδηγό που παρουσιάζει ο “Τύπος της Κυριακής” με 7 βήματα οι φορολογούμενοι μπορούν να εξέγξουν και να εντοπίσουν τυχόν λάθη.

1. Ελέγξτε τις αναγραφόμενες φορολογητέες αξίες των ακινήτων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό

2. Να αναζητήσετε την αιτία της υπερχρέωσης πρώτα στα οικόπεδα

3. Ελέγξτε άν υπολογίστηκε ή όχι έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή κτίσματα

4. Τσεκάρετε τι γίνεται με τους φόρους στα αγροτεμάχια

5. Ελέγξτε με συγκεκριμένο «μπούσουλα» εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

6. Αν έχετε αγοτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε αν τα έχετε δηλώσει στο Ε9

7. Ακολουθήστε τις διαδικασίες που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών για να μειώσετε τις υπέρογκες χρεώσεις.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου