Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Τα ψέματα της διατροφής που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ...

 

Ο κόσμος της διατροφής μαστίζεται από ψέματα, παρανοήσεις και ανακρίβειες. Κακή επιστήμη και άπληστες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια του κοινού, δημιουργώντας «αστικούς μύθους». Ποιοι από αυτούς, όμως, ισχύουν πραγματικά;Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύει το Goweloveit, αποκαλύπτονται τα 7 μεγαλύτερα ψέματα που σας έχουν πει για τη διατροφή, καθώς και τα στοιχεία που τα «ξεσκεπάζουν».
1. «Τα κορεσμένα λίπη κάνουν κακό στην καρδιά σας»

Ολόκληρη τη ζωή σας ακούτε ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κάνει κακό στην καρδιά και τη χοληστερίνη σας. Βούτυρα, κρέμες, τυριά, μπριζόλες και όλα τα αγαπημένα σας κρεατικά σας οδηγούσαν προς μια αναπόφευκτη καρδιακή προσβολή. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η συγκεκριμένη έρευνα συγκεντρώνει 21 μελέτες 14 χρόνων στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 350.000 άτομα εκ των οποίων τα 11.000 είχαν καρδιακή νόσο. Το συμπέρασμά τους; Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφικού κορεσμένου λίπους και καρδιοπάθειας.

2. «Πρέπει να τρώτε 5 γεύματα την ημέρα για να χάσετε βάρος»

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι καραμέλα των personal trainers και των διαιτολόγων για δεκαετίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση γευμάτων δεν φαίνεται να αλλάζει θετικά τη σύνθεση του σώματος των ανθρώπων που κάνουν καθιστική ζωή. Με απλά λόγια: αν δεν είστε αθλητής, ή δεν ασκείστε έντονα πάνω από 6-8 ώρες την εβδομάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε βάρος με αυτή τη μέθοδο.

3. «Οι υδατάνθρακες παχαίνουν»

Ολοι έχουμε αισθανθεί ενοχές επειδή τσιμπήσαμε λίγο γλυκό παραπάνω. Αλλά, στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις των υδατανθράκων στην περιφέρεια σας. Εάν δεν τρώτε γλυκά, σιροπιαστά και τηγανίτες όλη την ημέρα, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι. Για την ακρίβεια, αν κάνετε μία συνειδητή προσπάθεια, τρώγωντας τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελάχιστα επεξεργασμένα, μόνο με υδατάνθρακες, τότε δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι για μία μικρή ατασθαλία. Οταν τρώτε έξυπνα υδατάνθρακες δεν πρόκειται να πάρετε βάρος.

4. «Ο χυμός φρούτων είναι υγεία»

Εχετε διαβάσει τις ετικέτες στους χυμούς και τα smoothies, πόσα φρούτα περιλαμβάνουν μέσα; Σκεφτείτε τώρα αν θα μπορούσατε να φάτε όλα αυτά τα φρούτα. Προφανώς και όχι, γιατί ο οργανισμός δεν τα αντέχει. Οταν τα πίνετε όμως, το σώμα αντιδρά διαφορετικά, κυρίως γιατί δεν μασάει, άρα δεν νιώθει κορεσμό. Ωστόσο τα σάκχαρα όλων αυτών των φρούτων παραμένουν στο χυμό και τα πίνετε ξεγελώντας τον οργανισμό σας. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να αυξήσει το σωματικό λίπος σας, και να έχει αμέτρητες αρνητικές συνέπειες για το σώμα σας. Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο της φρουκτόζης χρειάζεται να φάτε πολλά φρούτα, πράγμα αδύνατον, ωστόσο όταν τα πίνετε είστε πολύ πιο κοντά στις αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. Καλύτερα προτιμήστε το νερό ή το αρωματικό τσάι.

5. «Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι υγιεινά»

Εχουμε ήδη εξηγήσει παραπάνω γιατί τα κορεσμένα λίπη δεν κάνουν κακό στην καρδιά σας. Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»; Ο Βρετανός διατροφολόγος, Μπεν Κούμπερ εξηγεί ότι όταν αφαιρέσετε το «λίπος» (ή τη ζάχαρη σε ορισμένες περιπτώσεις) το προϊόν θα γεμίσει αδιάσπαστες χημικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό, με τον μεγαλύτερο ένοχο να είναι η ασπαρτάμη. Καλό είναι λοιπόν, αν θέλετε να αδυνατίσετε υγιεινά να επιλέγετε πλήρη τρόφιμα.

6. «Η καταμέτρηση θερμίδων είναι πολύ σημαντική»

Κάθε καταμέτρηση θερμίδων που έχετε κάνει ποτέ ήταν λάθος. Οσες ημέρες περάσατε μετρώντας τις θερμίδες σας, διαβάζοντας τις ετικέτες και εστιάζοντας στον μαγικό αριθμό σας ήταν όλες σπατάλη. Στο τέλος της ημέρας, οι θερμίδων δεν λένε τίποτα, γιατί δεν δημιουργούνται όλες με τον ίδιο τρόπο σε κάθε φαγητό και δεν έχουν όλες τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό. Για παράδειγμα 500 Θερμίδες μπριζόλας είναι πολύ καλύτερες για σας από 500 θερμίδες Σοκολάτας. Το ένα είναι ένα υγιές θρεπτικό γεύμα, γεμάτο με τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και τα λίπη. Το άλλο είναι απλώς μια μπάρα σοκολάτας.

7. «Τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια κάνουν καλό»

Είναι ασφαλές να πούμε ότι όλα τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όλα τα σπορέλαια, τα φυτικά έλαια και τις μαργαρίνες που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Πωλούνται ως έναν τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και ως υγιεινή εναλλακτική από τα μαγειρικά έλαια με πλήρη λιπαρά και βούτυρα. Ομως στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά όλα τα προβλήματα που υποτίθεται ότι λύνουν. Οι μελέτες δείχνουν ότι εντείνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και η φλεγμονή στο σώμα σας, λόγω του υψηλού επιπέδου των πολυακόρεστων λιπών, όπως ωμέγα-6. Προτιμήστε τρόφιμα με κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το συμπέρασμα; Κάντε τη δική σας έρευνα. Μην πιστεύετε απλά τους ισχυρισμούς για την υγεία των «επαγγελματιών». Εάν σχεδιάζετε να κόψετε ένα τρόφιμο από τη διατροφή σας εντελώς, κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση και δείτε αν υπάρχει πραγματικά κάποια έρευνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς σας.

Πηγή: Αυτά είναι τα 7 ψέματα της διατροφής που εξακολουθούμε να πιστεύουμε | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/174970#ixzz3GsqUAxRs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου