8 νησιά της Ελλάδας για… ψαγμένους ταξιδιώτες!
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph προτείνει στους αναγνώστες 8 ελληνικά νησιά, τα οποία είναι λιγότερο γνωστά σε σχέση με τα top islands (Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη, Πάρο, Κέρκυρα ) αλλά είναι για περισσότερο «ψαγμένους». Και εξηγεί γιατί:
Αστυπάλαια
Είναι οπτικά εντυπωσιακό νησί με παλέτα από ασβέστη, κοβάλτιο, πέτρα και φύλλωμα της ελιάς. Στρώματα ιστορίας αιώνων είναι εμφανή στα μυκηναϊκά ερείπια, μοναστήρια και τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Στη Χώρα κυριαρχεί το Ενετικό Κάστρο. Άλλος αξιοθέατο είναι η Παναγία Φλεβαριώτισσα, που μέρος του ναού είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Πανέμορφες παραλίες είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, οι Πλάκες, τα Καμινάκια, ο Άγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Άμμος, ο Πέρα Γιαλός και τα Λιβάδια.
Αλόνησσος
Η πατρίδα της Διεθνούς Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων. Το νησί διαθέτει γαλήνια φυσική ομορφιά. Τα νερά του είναι καταφύγιο για σπάνια θαλασσοπούλια, φώκιες και δελφίνια. Διαθέτει ζωντανή παράδοση της λαϊκής ιατρικής, χάρη σε μια μυριάδα βοτάνων που φύονται εκεί. Απομακρυσμένη, τραχιά, δασώδης και γεμάτη περιβόλια και ελαιώνες, η Αλόννησος έχει επίσης παραδεισένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά όπως ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Στενή Βάλα, η Μηλιά, η Χρυσή Μηλιά και η Μαρπούντα.
Φολέγανδος
Ένα αυστηρά πανέμορφο ηφαιστειακό νησί. Η Φολέγανδρος συναγωνίζεται τη Σαντορίνη στα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα. Δοκιμάστε να καθήσετε στο μπαρ Ανεμόμυλος πίνοντας κοκτέιλ, ενώ τα βράχια κοκκινίζουν πάνω από τη θάλασσα – μαγεία. Με την όμορφη πόλη του, τα μικρά ξενοδοχεία, τα γραφικά σπίτια και τους απομονωμένους όρμους, η Φολέγανδρος προσφέρει το ιδανικό καταφύγιο και μια αυθεντική γεύση της ελληνικής ζωής σε νησί.
Μήλος
Διαθέτει ενδιαφέροντα πετρώματα, ορυκτά πλούτη και την περίφημη παράδοση της καρπουζόπιτας. Διαθέτει ακόμα όλα τα στοιχεία που θέλετε από ένα ελληνικό νησί, καθώς και ιδιαιτερότητες όπως οι μυστηριώδεις κατακόμβες και τα αρχαία μεταλλεία σιδήρου. Δύσκολο να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις 80 εκπληκτικές και ποικίλες παραλίες και τα λιμάνια της, αλλά οι σεληνιακοί βράχοι του Σαρακίνικου, οι ροκ καμάρες του Κλέφτικου και η ένδοξη Ύδρα το καθιστούν ως έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Μην χάσετε την ανοιχτή σπηλιά του Παπάφραγκας, τις ιαματικές πηγές και την υποβρύχια σπηλιά αν σας αρέσουν οι καταδύσεις.
Αμοργός
Εκτός από την παραλία και το γλέντι στα Ξεροτήγανα, γευτείτε λευκές τηγανιτές πίτες τεύτλων και μάραθο, ρακόμελο με τοπικό βότανο και μέλι, εξερευνήστε τη γη και τη θάλασσα. Κορυφαίο αξιοθέατο είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, του 11ου αιώνα που χτίστηκε για να προστατεύσει μια θρησκευτική εικόνα από τους εισβολείς.
Πάτμος
Παγκοσμίως γνωστό ως το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το νησί της Πάτμου σίγουρα μαγεύει τον επισκέπτη. Eκτός από τους πιστούς, η Πάτμος προσελκύει επίσης τους λάτρεις της φύσης, διαθέτοντας πλούσια ακτογραμμή, βράχια, σπηλιές, κατάφυτα βουνά και βοτσαλωτές παραλίες.
Κουφονήσια
Αποτελείται από τρία κύρια νησιά, μόνο ένα εκ των οποίων κατοικείται. Μαγευτικές παραλίες και θαλασσινά στα Άνω Κουφονήσια. Σύντομο ταξίδι με πλοίο προς το νότο, στο Κάτω Κουφονήσι, με τις γραφικές αμμώδεις ακτές και πιο ανατολικά στο νησί της Κέρου, μια πηγή της γοητείας για τους αρχαιολόγους λόγω ενός εντυπωσιακού ευρήματος των 350 σπασμένων ειδωλίων, που χρονολογούνται από το 2500 π.Χ.
Ύδρα
Κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά με θέα στο Σαρωνικό Κόλπο, η Ύδρα αποτελεί την πρωταγωνίστρια στο βαθύ μπλε της θάλασσας. Αυτοκίνητα και σκούτερ είναι απαγορευμένα. Θεωρείται ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας, το νησί αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα σικ και βουκολικών στοιχείων.
www.thetoc.gr