Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η απαγόρευση καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου & οι ποινές που προβλέπονται

 Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπαγγέλτως η αστυνομία θα ελέγχει και θα επιβάλει κυρώσεις για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε δημόσιους χώρους,με βάση το νέο νόμο. Η καταγγελία μπορεί να απευθύνεται και στον Δήμο, στο υπουργείο Υγείας ή στην εισαγγελεία οι οποίοι διαβιβάζουν την υπόθεση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.
Οι κυρώσεις για την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημοσίους χώρους,είναι χρηματικά πρόστιμα που ξεκινούν από 600 ευρώ για τον καταστηματάρχη και 50 ευρώ για τον καπνιστή. Κάθε παράβαση
καταστήματος ξεκινά από 600 ευρώ και διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Δηλαδή 600 για σήματα, 600 για το βιβλίο ελέγχου και 600 για τους καπνίζοντες που βρίσκονται στο καταστημά του, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καπνιζόντων και 50 ευρώ σε κάθε πελάτη που καπνίζει.

Στην τέταρτη βεβαιωμένη παράβαση, το κατάστημα σφραγίζεται για 10 ημέρες. Στην πέμπτη βεβαιωμένη παράβαση, ακολουθεί οριστική ανάκληση αδείας του καταστήματος.

Οι παραβάτες καπνιστές τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ και 100 ευρώ ανάλογα με τον χώρο που καπνίζουν. Δημόσιοι υπάλληλοι καπνιστές, τιμωρούνται με 50 ευρώ πρόστιμο και σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις. Στους προ'ισταμένους δημοσίων υπηρεσιών,επιβάλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

Η απαγόρευση αφορά σε όλα τα δημόσια κτίρια, στις συγκοινωνίες και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κτλ).

Οι ανησυχίες πολλών πνευμονολόγων για τις συνέπειες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό του ανθρώπου (πολλοί μάλιστα πνευμονολόγοι θεωρούν ότι έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το κανονικό τσιγάρο) και η ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οδήγησαν στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Με το νέο νόμο επιχειρείται η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2014 / 40 / ΕΕ του ευρωπα'ικού κοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση προ'ιόντων καπνού και συναφών προϊόντων. 
 
tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου