Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

«Ασπίδα» κατά του καρκίνου οι τομάτες ...

 
Οι άνδρες που τρώνε περισσότερες από δέκα μερίδες τομάτας σε εβδομαδιαία βάση μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κατά 18%, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως.
Τα νέα ευρήματα

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, ανέλυσαν τα διατροφικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής περίπου 20.000 βρετανών ανδρών, ηλικίας 50-59 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δέκα μερίδες τομάτας την εβδομάδα (φρέσκες, υπό μορφή τοματοχυμού ή αποξηραμένες), εμφάνιζαν 18% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Η κατανάλωση επίσης των συνιστώμενων πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, συντελούσε στη μείωση του κινδύνου κατά 24%, συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν δυόμισι ή λιγότερες μερίδες.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι τομάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και σε μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες. Στο μεσοδιάστημα, οι άνδρες θα πρέπει να τρώνε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, να διατηρούν ένα υγιές βάρος και να μην κάνουν καθιστική ζωή», εξηγεί η δρ Βανέσα Ερ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Προστάτης το λυκοπένιο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της τομάτας πιστεύεται ότι οφείλονται στο λυκοπένιο, τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία που της χαρίζει το κόκκινο χρώμα της και προστατεύει το DNA και τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες.

Οι ερευνητές μελέτησαν και δύο άλλες χημικές ουσίες που επίσης σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη: το σελήνιο, που περιέχεται σε πολλά αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, και το ασβέστιο, που περιέχεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι άνδρες που φρόντιζαν να λαμβάνουν πάντα μέσω της διατροφής τους λυκοπένιο, ασβέστιο και σελήνιο ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο ο δρ Ιαν Φρέιμ από τον οργανισμό Prostate Cancer UK σπεύδει να σημειώσει ότι «τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να συντάξουμε σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνουν οι άνδρες για τον αποτελεσματικό περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Αυτό που είναι βέβαιο πάντως, είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συνδυαστικά με συχνή σωματική άσκηση».

Και ο Τομ Στανσφελντ από τον οργανισμό Cancer Research UK προσθέτει ότι «Η διατροφή και η πρόληψη του καρκίνου είναι περίπλοκο ζήτημα. Και μέχρι να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι, άνδρες και γυναίκες, είναι να αποφεύγουμε το κατεργασμένο κρέας, τα λιπαρά και το αλάτι, και να τρώμε ελάχιστο κόκκινο κρέας».

http://geoponos-bet-paok.blogspot.gr/2014/08/blog-post_754.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου