Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ - Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας -Ποιοι το δικαιούνται


Από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ οι δικαιούχοι για το ειδικό εποχικό επίδομα ανεργίας, ενώ η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως και τα τέλη Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, το συγκεκριμένο επίδομα του ΟΑΕΔ δικαιούνται οι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών- οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τα δικαιολογητικά που αφορούν στις ημέρες ασφάλισης, το εισόδημα και- για τους πολίτες τρίτων χωρών- την άδεια διαμονής, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ.

Με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο, οι λοιπές κατηγορίες δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα εάν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του εποχικού βοηθήματος, για τους οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη για τους σμυριδεργάτες ορίζεται στο 70% του 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών -ρυτινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών, πλινθοποιών και των μισθωτών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος ανέρχεται στο 70% του 35πλάσιου του εκάστοτε ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.

Για τα επαγγέλματα των μουσικών -τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών -βοηθών χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτών θεάτρου-κινηματογράφου, ταμιών κινηματογράφου -θεάτρου, τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθετών κινηματογράφου -θεάτρου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ. μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, το ειδικό εποχικό βοήθημα ορίζεται στο 70% του 25πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας -Ποιοι το δικαιούνται | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/171035#ixzz3DvWlu2x5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου