Το στρες «τρώει» τη καρδιά, αλλά με ποιο τρόπο; Έλληνες επιστήμονες έκαναν ένα ερευνητικό βήμα παραπέρα για να…μετρήσουν τη βλάβη και ιδού τα όσα διαπίστωσαν: η παρακολούθηση μιας πολεμικής ταινίας, ακόμη και οι πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις, επιδεινώνουν τη λειτουργία των αγγείων!
Ειδικότερα, μελέτες που διεξήχθησαν προσφάτως στη Μονάδα Περιφερικών Αγγείων της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, έδειξαν ότι το ψυχολογικό στρες (έστω και βραχύ για λίγα μόνο λεπτά), βλάπτει τα αγγεία, ενώ αντίθετα η ευχάριστη διάθεση και το γέλιο τα θεραπεύουν.
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως ακόμη και η συναισθηματική φόρτιση που προκαλείται κατά την επίλυση μαθηματικών πράξεων που διαρκούν μόλις τρία λεπτά, έχει ως αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των αγγείων – συνέπεια που διαρκεί για περίπου μία ώρα, παρά το γεγονός ότι το ερέθισμα που το προκάλεσε ήταν σύντομο», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Λέκτορας Καρδιολογίας - Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου. Αθηνών, Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».
Η επιστημονική περιέργεια των καρδιολόγων όμως, δεν σταμάτησε εδώ: στη συνέχεια εθελοντές κλήθηκαν να παρακολουθήσουν επί 20 λεπτά μια πολεμική ταινία. Τι διαπιστώθηκε; Πως επιδεινώνεται η λειτουργία των αγγείων για περίπου μία ώρα, το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα δηλαδή που καταγράφτηκε και στο προηγούμενο πρωτόκολλο. Αντίθετα, όταν οι ίδιοι εθελοντές παρακολούθησαν μια κωμική ταινία, τότε τα αγγεία μαλάκωσαν και η λειτουργία τους βελτιώθηκε σημαντικά!
Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν πως τα αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως το στρες στον εργασιακό χώρο, η χαμηλή κοινωνική / οικονομική κατάσταση, η χρόνια ψυχολογική φόρτιση και το αίσθημα της απόγνωσης οδηγούν συχνά σε αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. «Είναι ενδεικτικό ότι το 20- 30% του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αποδοθεί στο ψυχολογικό / κοινωνικό στρες. Και ειδικά λόγω του εργασιακού στρες ο κίνδυνος αυξάνεται πάνω από 50%», υπογράμμισε ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής, που θα διεξαχθεί στις 3 – 4 Απριλίου.
Όπως μάλιστα, υπογράμμισε ο Καθηγητής το εργασιακό στρες αποτελεί μια από τις σοβαρότερες αιτίες, που συνήθως βάλει τη καρδιά εκείνων των εργαζομένων που παρά τις προσδοκίες τους αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν δεν λαμβάνουν την ανάλογη αναγνώριση από τους ανώτερους τους. Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός, πως χάνονται 15 μέρες εργασίας το χρόνο λόγω της απόγνωσης που νιώθουν οι στρεσαρισμένοι υπάλληλοι!
Η σωστή διατροφή είναι καταλυτική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν να προσέχουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας, λέγοντας κατηγορηματικά όχι στα «κακά» λιπαρά, στις τροφές που είναι πλούσια στο αλάτι, στα τηγανιτά και στο τζανκ φουντ.
Αντίθετα, αυτό που συστήνουν είναι να παραμένουμε πιστοί στη μεσογειακή διατροφή. Όπως έδειξε άλλωστε πρόσφατη έρευνα, οι συμβουλές τους αποτελούν «χρυσό». Ειδικότερα, φάνηκε πως το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων ήδη 2 ώρες μετά τη λήψη του. Παράλληλα, μειώνει το εξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία οδηγούν σε πρόωρη γήρανση όλων των συστημάτων του οργανισμού.
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου