Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει στο πρώτο του θέμα το "Έθνος της Κυριακής", στις τελικές εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Βρούτση περιλαμβάνεται πλαφόν 7 ημερών μηνιαίως για τις συνδικαλιστικές άδειες, αλλά και δυνατότητα απόλυσης σε περίπτωση αδιακαιολόγητης απουσίας από την εργασία ή απιστία. Επίσης, αναμένεται να διευρυνθεί στις 48 ώρες ο χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας, ενώ θα υπάρχει ελεγκτικό συνέδριο για τις δαπάνες και τα κονδύλια σωματείων και συνδικαλιστών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και παρουσιάζει το «Εθνος» προβλέπονται τα εξής:
1. Συνδικαλιστικές άδειες: Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής).
Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση το νόμο δίνονται έως 15 μέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που προσφέρουν απουσία διαρκείας από την εργασία τους
2. Απολύσεις: Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας, που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.
3. Αξιολόγηση από τον εργοδότη: Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.
4. Χρηματοδότηση των συνδικάτων: Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.
5. Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).
6. Προστασία: Το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα καλύπτει επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου. Ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερός ανεξαρτήτως του πόσοι αποτελούν συνολικά το προεδρείου. Σήμερα η προστασία εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης. Για παράδειγμα, αν η οργάνωση έχει από 200 έως 1000 μέλη, προστατεύονται εννιά μέλη και αν έχει πάνω από 1000 μέλη προστατεύονται 11.
7. Προσωπικό ασφαλείας: Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία
8. Διανομή ανακοινώσεων και ενημέρωση: Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ώστε και ενημέρωση να γίνεται, αλλά την ίδια στιγμή να μην διαταράσσεται και η λειτουργία της επιχείρησης.
Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου