Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Eπίδομα θέρμανσης: Υποβλήθηκαν 9.000 αιτήσεις σε 3 ώρες! - Ποιοι το δικαιούνται και πόσα χρήματα θα πάρουν(upd)

Eπίδομα θέρμανσης: Υποβλήθηκαν 9.000 αιτήσεις σε 3 ώρες! - Ποιοι το δικαιούνται και πόσα χρήματα θα πάρουν(upd)ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΠ

 

Περισσότεροι είναι φέτος οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται αφού υπογράφηκε η σχετική απόφαση.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή τις πρώτες τρεις ώρες από την έναρξη λειτουργίας της δέχθηκε 9.000 αιτήσεις.
Αν και τα εισοδηματικά κριτήρια έμειναν ίδια με πέρσι, η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων θα επιτρέψει σε πολλά νοικοκυριά να διεκδικήσουν το επίδομα θέρμανσης φέτος και να έχουν διπλό όφελος αφού το πετρέλαιο κοστίζει φέτος σχεδόν 1 ευρώ το λίτρο.
Το επίδομα, όπως και πέρσι, κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία. Συγκεκριμένα, η Επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες και με δεδομένο ότι η επιδότηση ανέρχεται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο, για τα πρώτα 120 τ.μ. της κατοικίας και με πλαφόν κατανάλωσης τα 3.000 λίτρα, τα 1.800 λίτρα, τα 960 λίτρα και τα 600 λίτρα για κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες, το επίδομα διαμορφώνεται ως εξής:
  • για την Α΄ Ζώνη: 1.050 ευρώ
  • για τη Β΄ Ζώνη: 630 ευρώ
  • για τη Γ΄ Ζώνη: 336 ευρώ
  • για τη Δ΄ Ζώνη: 210 ευρώ
Ποσό που ισούται με το 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης, προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης, κατ' επιλογή του δικαιούχου, που αποτυπώνεται στην αίτησή του.
Τα κριτήρια
Εισοδηματικά: Εως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Ακίνητης Περιουσίας: Εως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι Ζώνες
Α΄: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
Β΄: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
Γ΄: Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
Δ΄: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού
Στα ΚΕΠ
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει ότι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από σήμερα Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Μαΐου 2015, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Η δυνατότητα αυτή για τον «καθορισμό της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης για καταβολή επιδόματος θέρμανσης», η οποία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:
• Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
• Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.
• Μετά από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.
• Η ανωτέρω βεβαίωση υπογράφεται και σφραγίζεται από τα ΚΕΠ και παραδίδεται στο φορολογούμενο.
• Σε περίπτωση επισήμανσης περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στο φορολογούμενο, τα ΚΕΠ δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για τη θεραπεία του ανωτέρω αποτελέσματος.
• Ακύρωση υποβληθείσας αίτησης μέσω των ΚΕΠ είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής των στοιχείων της αίτησης που έχει υποβληθεί σε ΚΕΠ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου