Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μέσω τράπεζας όλες οι συναλλαγές άνω των €500

Φρένο στη φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών που από 1-1-2013 μειώνει το όριο μέχρι του οποίου μπορεί κάποιος να αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες με μετρητά

Ρεπορτάζ: Ελενα Λάσκαρη

Με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή θα πρέπει να γίνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι συναλλαγές η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Το μέτρο επιστρατεύεται σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω του απλούστερου κόλπου της μη έκδοσης αποδείξεων, καθώς το πέρασμα της συναλλαγής από τις τράπεζες εκτιμάται πως θα κλείσει  αυτή τη διέξοδο.
Η καθιέρωση ορίου πάνω από το οποίο δεν επιτρέπεται η πληρωμή με χρήμα σε φυσική μορφή έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010. Τότε το όριο είχε τεθεί στα 1.500 ευρώ με έναρξη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η διάταξη έμεινε χωρίς εφαρμογή και τον Απρίλιο του 2011, με υπουργική απόφαση, το όριο επαναπροσδιορίστηκε στα 3.000 ευρώ. Το όριο των 1.500 ευρώ άρχισε να ισχύει από τις αρχές του 2012.
Τώρα, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναμόρφωσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων - απόπειρα που επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά καθώς και στο παρελθόν το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο, αλλά δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή - το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περάσει διάταξη με την οποία το όριο συναλλαγών με χρήμα σε φυσική μορφή θα περιοριστεί στα 500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει ότι φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά:
-  μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή
- μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή
- με επιταγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να περιοριστεί το ενδεχόμενο μια συναλλαγή να σπάει σε δόσεις για να αποφευχθεί η πληρωμή μέσω τραπέζης, ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι «προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές που αφορούν συναλλαγές ύψους 1.500 ευρώ σήμερα (ή των 500 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2013) εμπίπτουν στις υποχρεώσεις  του ειδικού τρόπου εξόφλησης, ανεξαρτήτως του ποσού εκάστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής». Δηλαδή, ο ειδικός  τρόπος εξόφλησης καθορίζεται από το ύψος της συναλλαγής (ποσό εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου) και όχι από τον  τρόπο διακανονισμού της είσπραξης (τμηματική καταβολή).
Οι προαναφερόμενες διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΚΒΣ, με το οποίο μπαίνει τέλος στο απαρχαιωμένο σύστημα της διάτρησης βιβλίων και στοιχείων και καθιερώνεται η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων διευκολύνοντας καταλυτικά τη διενέργεια ελέγχων. Επιπλέον, εξετάζεται η κατάργηση όλων των πρόσθετων βιβλίων που τηρούνται σήμερα από σειρά επαγγελματιών (π.χ. βιβλίο ασθενών για τους γιατρούς, βιβλίο αποθήκης για τους εμπόρους ή βιβλίο οχημάτων στα συνεργεία) με παράλληλη δραστική αυστηροποίηση των ποινών για όσους εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, καθιερώνεται η υποχρέωση τήρησης ενός και μόνου τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές μιας επιχείρησης και η ηλεκτρονική έκδοση όλων των τιμολογίων και δελτίων αποστολής.


Το 2010
Οριο πάνω από το οποίο δεν επιτρέπεται η πληρωμή με χρήμα σε φυσική μορφή (1.500 ευρώ) τέθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2010 αλλά η διάταξη παρέμεινε χωρίς εφαρμογή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου