Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση ΚΕΔΕ για αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας

Πρόταση για μέτρα προστασίας των δασών και ελέγχου της λαθροϋλοτομίας κατέθεσε η ΚΕΔΕ στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι παρούσες οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση χωρίς κανόνες, προγραμματισμό και έλεγχο.
Η ΚΕΔΕ στο υπόμνημά της τονίζει ότι η παράνομη δράση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου της χώρας έχει ως συνέπεια την απορρύθμιση των διαδικασιών υλοτομίας, την αποψίλωση δασικών εκτάσεων, την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και τη φοροδιαφυγή αφού οι επιτήδειοι αποψιλώνουν μεγάλα τμήματα των δασών για να πουλήσουν φθηνή ξυλεία σε εκατομμύρια συμπολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.
Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων που προτείνει η ΚΕΔΕ για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι η μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και η ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικών των δασικών περιοχών, όπου εμφανίζεται με έξαρση το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.
Προκειμένου να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι παθούσες δασικές περιοχές και ιδίως οι είσοδοι των δασικών περιοχών, η ΚΕΔΕ προτείνει αξιοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εθελοντικών ομάδων, κυνηγετικών συλλόγων κ.α..
Επίσης, προτείνει τη διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής για επιτήρηση των περιοχών με αντίστοιχο σχεδιασμό και υποδομή που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία.
Η ΚΕΔΕ συστήνει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία με εγκύκλιο των υπουργείων για συντονισμό των κρατικών φορέων Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου