Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τρία νέα προγράμματα για στήριξη ανέργων

Τρία νέα προγράμματα για στήριξη ανέργων  «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΡΟΙΚΑ

Του Γιώργου Γάτου
Τα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, οι μακροχρόνια (για πάνω από ένα έτος) άνεργοι και οι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών είναι οι τρεις ομάδες που κατά προτεραιότητα θα στηριχθούν από τα νέα προγράμματα απασχόλησης τα οποία θα εφαρμόσει στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση σε δήμους (ως τον «ύστατο» εργοδότη) και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με την «ανοικτή» υποστήριξη της τρόικας.

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων δίνει η τρόικα συμπεριλαμβάνοντας ρητά στους όρους της νέας σύμβασης το σχέδιο παρέμβασης για την ανάσχεση της καλπάζουσας, λόγω της ύφεσης, ανεργίας ειδικά στις παραπάνω ομάδες, όπως είχαν προτείνει στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας.
Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η τρόικα αποδέχεται τους «κινδύνους» της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας για την κοινωνική συνοχή και τους άξονες των προγραμμάτων, που με εντολή του Αντ. Σαμαρά, διαπραγματεύτηκαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και η γ.γ. Α. Στρατινάκη. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα ζητά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση του ΟΑΕΔ και συναινεί να ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου έως τις αρχές του 2014 η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, πρακτικής άσκησης των νέων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στήριξης του εισοδήματος των μακροχρόνια ανέργων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, επισκεπτόμενος χθες τον ΟΑΕΔ, δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί το κονδύλι του 1,3 δισ. ευρώ που, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται προκειμένου να διευρυνθούν τα προγράμματα «ανάσχεσης» της ανεργίας και να «καλυφθούν» 200.000 άνεργοι για απασχόληση στους δήμους, 45.000 νέοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και 500.000 εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα 74 προγράμματα που εφαρμόζει ο οργανισμός από το '10 έχοντας, με τον τρόπο αυτό, συγκρατήσει την αύξηση της ανεργίας κατά 5% - 7%. Μέσω των δράσεων έχουν ωφεληθεί 1.298.006 δικαιούχοι.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου