Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Βάλτε γλάστρες στο γραφείο για να δουλεύετε καλύτερα

Τα φυτά αυξάνουν τη παραγωγικότητα....
Τα φυτά στον εργασιακό χώρο, εκτός από διακοσμητικό ρόλο μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας, όπως υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα από τη Νορβηγία.Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής, η φύση αποτελεί ένα θέαμα που ξεκουράζει το μάτι και τον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να ανταπεξέλθει καλύτερα στην πνευματική κόπωση και να συνεχίσει τη δουλειά του πιο παραγωγικά.
Κανονικά, την πνευματική κόπωση αποκαθιστά ο ύπνος, ωστόσο όταν είμαστε στο γραφείο -και προφανώς δε γίνεται να κοιμηθούμε- μπορούμε να ανανεώσουμε την «άμεση προσοχή» μας μεταθέτοντας την σε μια άκοπη μορφή απασχόλησης. Η φύση αποτελεί το καλύτερο είδος «περισπασμού» σε αυτή την περίπτωση.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες ανέθεσαν στους συμμετέχοντες μια μικρή εργασία που απαιτούσε την προσοχή τους: να διαβάσουν διάφορες φράσεις στην οθόνη του υπολογιστή και να θυμηθούν την τελευταία λέξη σε καθεμιά από αυτές.

Αρχικά η διαδικασία έγινε σε ένα κενό γραφείο και στη συνέχεια σε ένα χώρο γεμάτο μικρά φυτά. Οπως προέκυψε από το πείραμα, στη δεύτερη περίπτωση η αποτελεσματικότητα των εθελοντών ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, τα φυτά στο γραφείο μπορεί να είναι ένας απλός, οικονομικός τρόπος ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν ικανοποιημένοι και επικεντρωμένοι στο έργο τους.

www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου