Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

«Καθαρτήριο» για την Ελλάδα «βλέπουν» οι ξένοι Οι πιθανότητες να μην «περάσει» το πακέτο των μέτρων την ερχόμενη Τετάρτη υπολογίζονται σε 10%-15%


«Καθαρτήριο» για την Ελλάδα «βλέπουν» οι ξένοι

  Σοβαρό πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα «βλέπει» η Bank of America Merrill Lynch, αν και προβλέπει ότι η χώρα είναι πιθανό να λάβει την επόμενη εκταμίευση της βοήθειας μόνο και μόνο επειδή είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί στην επιφάνεια ως την επόμενη έκθεση. Εξάλλου η JP Morgan υπολόγισε τις πιθανότητες το πακέτο να μην «περάσει» στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας μόλις σε 10%-15%, καθώς ακόμη και αν η ΔΗΜΑΡ δεν το ψηφίσει υπάρχει ένα περιθώριο 10 εδρών από το άθροισμα της δύναμης ΝΔ και ΠαΣοΚ. Για την αμερικανική τράπεζα, υποθέτοντας ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, το Eurogroup λογικά θα μπορέσει να κινηθεί προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά τα συνολικά μέτρα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να περάσει την επόμενη χρονιά, ενώ ο μακροπρόθεσμος δρόμος μπορεί να είναι μια συνεχής «ενδιάμεση κατάσταση» (κάτι σαν το Καθαρτήριο), παρά μια έξοδος από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, σε περίπτωση επιμήκυνσης θα χρειαστούν 40 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση πάντως ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι αρκετά, αφού οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανάγκη θα αυξήσει περαιτέρω το «άνοιγμα». Ενώ τα 16 δισεκατομμύρια από αυτά μπορεί να καλυφθούν με την ανακατανομή των κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματος, ένας «συνδυασμός μέτρων» θα χρειαστεί για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου κενού. Θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 αναμένει η Deutsche Bank, η οποία αναμένει σημαντικές εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου