andris@pegasus.gr
Οι πέντε από τις επτά επενδυτικές προτάσεις αφορούν τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και οι υπόλοιπες τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών πεντάστερων συγκροτημάτων. Στόχος είναι τα επενδυτικά σχέδια να υλοποιηθούν με τη διαδικασία του fast track μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του ΕΟΤ. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άλλωστε έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της «απαγκίστρωσης» των τουριστικών θεμάτων και επενδύσεων από τη γραφειοκρατία αναζητώντας άμεσες λύσεις σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κων. Ζήκος μιλώντας στην «ΗτΣ» τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Το γεγονός πως λειτουργεί πλέον στον ΕΟΤ η Ειδική Υπηρεσία Επενδύσεων ή αλλιώς μιας «στάσης» είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα η εν λόγω υπηρεσία μπορεί με την συνδρομή της πολιτείας να αναπτυχθεί ως βασικός κόμβος ενημέρωσης και προσέλκυσης επενδύσεων με αποτέλεσμα να πειστούν οι επενδυτές πως ο ΕΟΤ μπορεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους. Παράλληλα υιοθετείται μια σύγχρονη άποψη βάσει της οποίας το κράτος υποδέχεται και διευκολύνει τους επενδυτές καταργώντας τη γραφειοκρατία που αποτελεί μάστιγα για πολλούς κλάδους στην Ελλάδα».
Οι επενδύσεις
Η πρώτη επένδυση αφορά την περιοχή Κάβο Πλάκο Λασιθίου της Κρήτης και προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων δυναμικότητας 2.500 κλινών και υπεύθυνη για την επένδυση παρουσιάζεται η Εταιρεία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης.
Η δεύτερη επένδυση προβλέπεται να γίνει στην Ιο και ειδικότερα την περιοχή Κουμπάρα. Πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάνει ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες.
Η τρίτη αφορά επένδυση στη Μήλο για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί έμφαση στις υποδομές για Spa. Η συγκεκριμένη επένδυση προωθείται από εταιρεία συμφερόντων της γνωστής παλαιάς οικογένειας Μεταξά.
Η τέταρτη επίσης αφορά σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στη Τζια και ειδικότερα στην περιοχή Βρόσκοπο σε μια έκταση 700 στρεμμ.
Η πέμπτη αφορά στη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Αχαΐα που ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Το επενδυτικό σχέδιο έχει κατατεθεί από την Ι. Μ. Αιγιαλείας και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο για την έγκριση καταλληλότητας της έκτασης.
Η έκτη αφορά την περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα το Πόρτο Καρράς με τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών. Η πρόταση έχει κατατεθεί από επενδυτή, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πρέπει να επιλυθούν πολλά και δύσκολα θέματα καθώς η περιοχή είναι δασική.
Η έβδομη αφορά την περιοχή της Βοιωτίας και ειδικότερα την περιοχή Σκορπονέρι Ορχομενού με τη δημιουργία πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 4.100 κλινών σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμ.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 250 εκατ. ευρώ δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 10.000 νέες κλίνες. Παράλληλα έντονο διατηρείται το ενδιαφέρον των επενδυτών και για άλλες τουριστικές περιοχές και μάλιστα ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια μεγάλη επένδυση στην Κω που αφορά την ανακατασκευή ενός παλιού ξενοδοχείου από το Club Mediterranee που όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα του ομίλου ήδη έχει συμπεριληφθεί το ελληνικό νησί...
Υπηρεσία για υποψήφιους επενδυτές
Πολεοδομικό γραφείο δημιουργείται στον ΕΟΤ
Η σύσταση πολεοδομικού γραφείου στον ΕΟΤ αποτελεί ακόμη μία καινοτόμο υπηρεσία για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς γνωμοδοτεί ως προς την καταλληλότητα και σκοπιμότητα γηπέδων και οικοπέδων για την ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων ή ειδικών τουριστικών υποδομών. Παραλαμβάνει και ελέγχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες, χορηγεί βεβαιώσεις σύνδεσης με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφελείας και γενικότερα ενημερώνει τους επενδυτές για την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τις διαδικασίες στις οποίες πρέπει να προβούν ώστε να εκδοθεί άμεσα η οικοδομική άδεια.
Καθοριστικός παράγοντας η φορολογία
Οι όροι και τα «αγκάθια»
Ο νόμος 4002/2011 ως σύνθετα τουριστικά καταλύματα ορίζει τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών, οι οποίες μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες, ενώ απαραίτητη είναι και η δημιουργία πρόσθετων τουριστικών υποδομών.
Τέτοιες υποδομές είναι τα κέντρα spa, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ, τένις κ.λπ. Το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν της έκτασης για την ανέγερση των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων είναι τα 150 στρέμμ. Ο συντελεστής δόμησης είναι ενιαίος για το σύνολο του τουριστικού καταλύματος και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,15 και ειδικά για κατοικημένα νησιά πλην Κέρκυρας, Κρήτης, Εύβοιας και Ρόδου που είναι στο 0,10.Το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών έχει οριστεί σε 100 τ.μ. Ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία.
Επίσης η επενδυτική δαπάνη των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων δεν μπορεί να υπάγεται στα κίνητρα της αναπτυξιακής νομοθεσίας. Όσον αφορά στο Ειδικό Χωροταξικό το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ ώστε να γίνουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις χωρίς όμως να θίγονται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Άλλωστε σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αν οι διατάξεις είναι φιλικές προς τους επενδυτές χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον τότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα τεράστιο βήμα προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα το θέμα της φορολόγησης απασχολεί πάρα πολύ τόσο τους εν ενεργεία επαγγελματίες του κλάδου όσο και τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι τονίζουν μεταξύ άλλων στην «ΗτΣ» πως: «Αν δεν υπάρξει ένα σταθερό και δελεαστικό φορολογικό σύστημα για τον τουριστικό κλάδο οι επιδόσεις για επενδύσεις θα διατηρούνται σε πολύ χαμηλό βαθμό σε σχέση πάντα με τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα.
Αλλωστε το παράδειγμα άλλων χωρών κρατών-μελών ή όχι έχει αποδείξει πως ο ήλιος και η θάλασσα από μόνα τους δεν μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη...».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου