Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τα δώδεκα – καυτά σημεία του νομοσχεδίου που ψηφίζεται την Τετάρτη


Τα δώδεκα – καυτά σημεία του νομοσχεδίου που ψηφίζεται την Τετάρτη

1

Από εργασιακές αλλαγές, εξειδίκευση δημοσιονομικών μέτρων, διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, έως και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από το πρώτο Μνημόνιο του 2010, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στην Βουλή και θα προωθεί όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», οι βουλευτές καλούνται μέσα σε 2 ημέρες να μελετήσουν τις 151 δράσεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, προκειμένου την Τετάρτη να τις ψηφίσουν ή να τις καταψηφίσουν.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Οι βασικότερες όμως αλλαγές που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο κινούνται στους εξής άξονες:
1. Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων του.
2. Ορισμός χρονοδιαγράμματος για το πώς θα γίνουν οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό.
3. Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ – χωρίς εξαιρέσεις.
4. Υιοθέτηση μέτρων για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
5. Παρεμβάσεις για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως τον Δεκέμβριο, αλλά και για το 2013, αναθεώρηση έως το τέλος του έτους του αριθμού των φαρμάκων που διατίθενται χωρίς συμμετοχή, αύξηση της συμμετοχής στα νοσοκομεία κτλ.
6. Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι, τουριστικοί οδηγοί, ιδιωτικά σχολεία κτλ).
7. Άρση της υποχρεωτικής παρουσίας του δικηγόρου σε μία σειρά συμβολαιογραφικών πράξεων.
8. Άρση περιορισμών με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
9. Αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των προ του 1993 ασφαλισμένων στα επίπεδα των εισφορών των μετά του 1993 ασφαλισμένων.
10. Εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων (για παράδειγμα το πώς θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ).
11. Η εργασιακή εφεδρεία 2.000 υπαλλήλων από το δημόσιο που έχει συμφωνηθεί να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
12. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα έχει ζητήσει ως προαπαιτούμενο να είναι ψηφισμένοι οι όροι αυτοί, ώστε όταν εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, να μην καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου