Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μεταβιβάσεις με δήλωση μηχανικού


Μεταβιβάσεις με δήλωση μηχανικούΜε βεβαίωση διπλωματούχου μηχανικού θα γίνονται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων, χωρίς η όλη διαδικασία να περνά από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μηχανικών.

Με βεβαίωση διπλωματούχου μηχανικού θα γίνονται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων, χωρίς η όλη διαδικασία να περνά από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μηχανικών.
Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε χθες το απόγευμα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ξεμπλοκάρει τη σύνταξη συμβολαίων για αγοραπωλησίες σε όλη τη χώρα. Η βεβαίωση θα αφορά αποκλειστικά αυθαίρετα κτίσματα που έχουν τακτοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία τακτοποίησης και θα πρέπει να κυρωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ εντός διμήνου.

Οπως είναι γνωστό, τα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων συνοδεύονται πλέον υποχρεωτικά από πιστοποίηση μηχανικού ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις ή ότι βρίσκεται σε διαδικασία τακτοποίησης, σύμφωνα με τον νόμο 4014/ 2011.
Ανακοίνωση ΤΕΕ
Με ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση απάντησε στο μεταξύ χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στις κατηγορίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι η διακοπή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος της τακτοποίησης των αυθαιρέτων έχει προκαλέσει απώλεια εσόδων της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως. Το ΤΕΕ υποστηρίζει πως τα έσοδα από τα παράβολα και τα πρόστιμα εισπράττονται κανονικά από το τραπεζικό σύστημα «Δίας». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στις 22 Οκτωβρίου εισπράχθηκαν 22.500 ευρώ από παράβολα και 710.061,89 ευρώ από τα ειδικά πρόστιμα.
Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας στο θέμα της διακοπής της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων διέταξε, χθες, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.
Μανίνα Νικολοπούλου

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου