Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Λίμνη και γοητεία: Πού να πας για να χορτάσουν γαλάζιο τα μάτια σου (στην Ελλάδα)

Εκτός από τα ξακουστά νησιά της, η Ελλάδα έχει κάτι ακόμα για το οποίο (πρέπει να) υπερηφανεύεται: Τις γαλάζιες, πράσινες και μπλε λίμνες της αλλά και το φυσικό τοπίο που τις συνοδεύει . Βρήκαμε μερικές από τις ομορφότερες που πρέπει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.
Από την Ιωάννα Παχούλη
Στις επόμενες διακοπές που θα κανονίσεις βάλε στο πλάνο τη λέξη νερό, αλλά κάνε τη διαφορά (μιας και είμαστε στο Φθινόπωρο) και αντί για θάλασσα, ψήφισε λίμνη. Πάρε μαζί τα αθλητικά σου, πάρκαρε κάπου μακρυά το αυτοκίνητό σου (καλά, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως το χρειαστείς) και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα μερικές από τις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας.

- Ορεστιάδα/ λίμνη Καστοριάς
 
Πού είναι: Η Λίμνη Ορεστιάδα ( ή αλλιώς η Λίμνη της Καστοριάς) βρίσκεται στην πόλη της Καστοριάς, στη Δυτική Μακεδονία.
Λίγα λόγια: Κατά πολλούς, η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας και μία από τις πιο όμορφες των Βαλκανίων. Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς είναι ικανή να αλλάξει χρώματα και αντικατοπτρισμούς από τη μια στιγμή στην άλλη. Στις όχθες της, είναι χτισμένη η πόλη της Καστοριάς.
Πού να πας: Μείνε στο κέντρο της Καστοριάς και άρχισε τις περαντζάδες προς την λίμνη. Αφετηρία είναι συνήθως η παραλιακή Μ. Αλεξάνδρου στη νότια πλευρά, , (που αρχίζει μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας). Θα καταλάβεις ότι έφτασες όταν θα δεις κύκνους και πάπιες να κάνουν τις βόλτες τους, είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Κατά μήκος της παραλιακής είναι το hot spot της νεολαίας, αφού εκεί υπάρχουν οι καλύτερες καφετέριες, μπαρ και κλαμπ, με θέα τη λίμνη. Εκτός από το τοπίο, την παράσταση κλέβουν οι παραδοσιακές πολύχρωμες βάρκες της λίμνης, οι πλάβες. Στο τέλος της οδού, στη στροφή του δρόμου, ξεκινάει η οδός Ορεστιάδος και οι παρυφές του Ντολτσό, της παλιάς συνοικίας της Καστοριάς με τα αρχοντικά σπίτια και τις παραδοσιακές ταβερνούλες. Μέσα από ειδυλλιακές -χωρίς υπερβολή- εικόνες, (ειδικά αν βρεθείς την ώρα που δύει ο ήλιος), η βόλτα θα καταλήξει στη βόρεια πλευρά, όπου ξεκινάει και το καραβάκι Ορεστιάδα. Κάνει το γύρο της χερσονήσου ή της λίμνης και επιστρέφει πίσω.
- Τριχωνίδα
 
Πού είναι: Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, 6 χλμ. ΝΑ του Αγρινίου, ανάμεσα στα βουνά Παναιτωλικό και Αράκυνθο, και δέχεται τα νερά από τα υδάτινα ρεύματα αυτών των βουνών, όπως και η γειτονική της Λυσιμαχία, (από την οποία την χωρίζει μία λωρίδα γης πλάτους 2 χλμ).
Λίγα λόγια: Η μεγαλύτερη, η γραφικότερη και η πιο καθαρή λίμνη της Ελλάδας δε θα μπορούσε να μην είναι πλούσια σε πανίδα (διαθέτει 250 είδη πουλιών), ενώ φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα.
Πού να πας: Αν θες να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα, ανηφόρισε προς την ημιορεινή κωμόπολη του Θέρμου, και πιες τον στην δροσιά των αιωνόβιων πλατανιών της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα δεις και το άγαλμα του Κοσμά του Αιτωλού, και οι κάτοικοι θα σου θυμίσουν τη φράση του συμπατριώτη τους, που έχουν σαν ιερό Ευαγγέλιο 200 χρόνια μετά: "Οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί, γιατί δεν θα 'χουν αγάπη στα δέντρα". Το ομορφότερο φυσικό τοπίο πάντως αλλά και ένα "δωμάτιο με θέα" θα τα βρεις στη Μυρτιά, την Ντουγρή και στο Πετροχώρι, που, μαζί με το Θέρμο φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε τουριστικό κέντρο της περιοχής.
Αν πάντως βρεθείς προς τα εκεί, μην παραλείψεις να δεις τη λίμνη Λυσιμαχία, που ξεκινά στο δυτικό άκρο της Τριχωνίδας. 
- Βόλβη
 
Πού είναι: Στο νομό Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Βρίσκεται ανατολικά από την λίμνη Κορώνεια και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός.
Λίγα λόγια: Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας είναι το μέρος που ξεκουράζονται τα ενδημικά πουλιά από το μακρινό τους ταξίδι. Η Βόλβη ήταν ένα με την Κορώνεια κάποτε αλλά με τη μείωση νερού χωρίστηκαν. Φυσικά, δε λείπει το πράσινο και η ανάσα οξυγόνου αφού εκεί θα βρεις το δάσος των Μακεδονικών Τεμπών (δεξιά και αριστερά από τον ποταμό Ρήχειο) και το δάσος της Απολλωνίας δίπλα από τη λίμνη Βόλβη. Αν είσαι φανατικός του σέρφινγκ, βρήκες τον παράδεισό σου.
Πού να πας: Κρίμα είναι να φτάσεις στη λίμνη και να μην κάνεις πεζοπορία μέσα στο δάσος (υπάρχει και ειδικό site με όλες τις λεπτομέρειες). Όσο για το που θα μένεις τα βράδια; Η λίμνη Βόλβη θα είναι το ευχάριστο διάλειμμά σου από την (δε την λες και ήσυχη) ζωή στη συμπρωτεύουσα. Αν πάλι ψηφίζεις χαλάρωση στις διακοπές σου, μετά τα ταβερνάκια στις όχθες της Βόλβης επισκέψου την Αρναία, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Χαλκιδικής από άποψη αρχιτεκτονικής και κομψότητας με τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια και τα αρχοντικά.
- Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
Πού είναι: 45 χλμ δυτικά από τη Φλώρινα και 50 χλμ βορειοδυτικά από την Καστοριά, ενώνει τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Λίγα λόγια: Πρόκειται για δύο από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης. Η μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων ενώ μαζί με την Μικρή, αποτελούν το μεγαλύτερο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας  με μοναδικές υγροτοπικές περιοχές που προστατεύονται για την πανίδα και τη χλωρίδα.
Πού να πας:  Στο μικρό χωριό Ψαράδες, που έχει την τύχη να περιτριγυρίζεται από τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια για να αντιληφθείς ότι βρίσκεσαι σε έναν παραδοσιακό οικισμό.  Οι περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι δε θα ενοχληθούν από τον τουρισμό, έχουν συνηθίσει. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Καθώς θα ανηφορίζεις τις απόκρημνες πλαγιές του όρους Βροντερό με κατεύθυνση προς το απομονωμένο χωριό των Ψαράδων, η θέα προς τη λίμνη και τα απέναντι βουνά θα σε καθηλώσει. Εναλλακτικά, επισκέψου τη Φλώρινα ή την Καστοριά.
- Λίμνη Πλαστήρα
 
Πού είναι: Στο οροπέδιο της Νεβρόπολης,  25 χλμ δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας
Λίγα λόγια: Ορειβασία, ψάρεμα και κάθε άθλημα βουνού που μπορείς να φανταστείς, όλα είναι εφικτά στο στολίδι των Αγράφων, ή αλλιώς στην γνωστή Ελβετία της Ελλάδας.  Η λίμνη, της οποίας το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού, είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, μιας τεράστιας κατασκευής σε σχήμα τόξου.
Πού να πας:  Η πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα έχει την τύχη να περιτριγυρίζεται από δεκάδες μικρά χωριά, που κάνουν το τοπίο γραφικό και παραδοσιακό. Ένα από αυτά (αυτό που έχει και λίγη nightlife) είναι και τα Καλύβια Πεζούλας. Εκεί θα περπατήσεις σε μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς μέσα σε δάση από βελανιδιές που καταλήγουν στα πανέμορφα φιόρδ της λίμνης. Στο κέντρο του χωριού μπορείς να μείνεις σε κάποιον από τους παραδοσιακούς ξενώνες και φυσικά, μη και δε δοκιμάσεις τους μεζέδες από ντόπια κρέατα στα παραδοσιακά ταβερνάκια, με τη συνοδεία του τσίπουρου.
- Βιστωνίδα
 
Πού είναι: Στα σύνορα μεταξύ Νομού Ξάνθης και Ροδόπης
Λίγα Λόγια: Πριν από περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια γεννήθηκε η λίμνη (ή πιο σωστά, λιμνοθάλασσα) Βιστωνίδα. Το τοπίο με τους πυκνούς  καλαμώνες που την περιβάλλουν και τα μικρά Δέλτα που καταλήγουν σ' αυτή έρχονται να συμπληρώσουν οι λιμνοθάλασσες Λάφρη, Λαφρούδα, Αλυκή , Έλος και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου είναι χτισμένα σε μικρές νησίδες τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνεσης. Η πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα αυτή λίμνη έχει μια ιδιαιτερότητα. Το βόρειο τμήμα της έχει γλυκά νερά (από τις εισροές τριών ποταμών), ενώ το νότιο έχει αλμυρά (από το θαλασσινό νερό).
Πού να πας: Στο Πόρτο Λαγός, ένα γραφικό ψαροχώρι που προσφέρεται για τους λάτρεις της ψαροφαγίας με τα τόσα ταβερνάκια του. Αν ανήκεις στην κατηγορία birdwatchers, βρήκες τον παράδεισό σου, καθώς στους καλαμιώνες γύρω της συχνάζουν, μεταξύ άλλων, φλαμίνγκο, πελεκάνοι, κορμοράνοι, κύκνοι και ερωδιοί. Αν πάλι θες να μείνεις σε κάτι πιο κοσμοπολίτικο, προτίμησε την παλιά πόλη της Ξάνθης  ή την γραφική Ροδόπη.
- Kερκίνη
 
Πού είναι: Στο νομό Σερρών, απέχει 80 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 35 χλμ από τις Σέρρες.
Λίγα λόγια: Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Στην Κερκίνη θα θαυμάσεις μια φύση που σπανίζει στην Ελλάδα. Η σπάνια βλάστησή της, το πλήθος ζώων και πουλιών που την κατοικούν ή απλά περνούν από κει, τα χωριά που θυμίζουν πίνακα και την περιτρυγυρίζουν αλλά και το καταπράσινο βουνό Μπελλές που την συνορεύει συνθέτουν ένα τοπίο από τα λίγα.
Πού να πας: Αν προτιμάς το υδάτινο ή το ορεινό στοιχείο θα επιλέξεις να μείνεις κάποιο από τα χωριά της λίμνης (Κερκίνη, Μανδράκι, Λιθότοπο), ή τα Άνω και Κάτω Παρόια αντίστοιχα. Δοκίμασε τις τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το βουβάλι μαγειρευτό στη γάστρα αλλά και το αγριογούρουνο με κυδώνι. Αν και θα στο προτείνουν και εκεί, στο λέμε πρώτοι για να πας προετοιμασμένος.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου