Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η κατανάλωση ψαριού «ασπίδα» ενάντια στα εγκεφαλικά


Η κατανάλωση ψαριού «ασπίδα» ενάντια στα εγκεφαλικά

Οι προστατευτικές ιδιότητες κρύβονται στο ψάρι και όχι στα συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ευρήματα
Το ψάρι περιέχει έναν «θησαυρό» θρεπτικών ουσιών με πολύτιμη προστατευτική δράση για τον οργανισμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Λονδίνο 
Τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνει σημαντικά η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπως είδαν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ προχώρησαν σε μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών στην οποία είχαν συμμετάσχει συνολικά 800.000 άτομα από 15 χώρες. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων δεν συνέβαλε στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών.
Αντίθετα, όπως είδαν, η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί κ.ά.) περιόριζε σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, όσοι εθελοντές έτρωγαν ψάρι δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 6% μικρότερο κίνδυνο, ενώ στην περίπτωση εκείνων που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 12%.


Δεν είναι μόνο τα ω-3 το «κλειδί»
Οι ερευνητές μελέτησαν ακόμη τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των συμμετεχόντων και δεν παρατήρησαν κάποια σημαντική αλλαγή ως προς τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανάμεσα σε όσους είχαν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal», τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι στη σάρκα του ψαριού ενδεχομένως να κρύβονται και άλλα πολύτιμα στοιχεία που σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα χαρίζουν προστασία στον οργανισμό.
Τα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες D και Β και η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολύ πιθανόν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ψαριού να σημαίνει ότι οι «ψαροφάγοι» καταναλώνουν λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ή ότι τείνουν να κάνουν γενικότερα πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου