Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αλλαγές στο νόμο για τις λαϊκές αγορές κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης

Αλλαγές στο νόμο για τις λαϊκές αγορές κατέθεσε ο Κ. ΧατζηδάκηςΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ

 

Με υπουργική απόφαση εντός τριών μηνών θα προσδιοριστεί το σύστημα διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, ενώ η κλήρωση θα ισχύσει μόνο για τις νέες άδειες.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τις νέες βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.
Σύμφωνα με την νέα αναδιατύπωση του κυρίου Χατζηδάκη στο επίμαχο άρθρο 5 για τις κληρώσεις, το σύστημα διακριτότητας παραγωγών και εμπόρων, θα προσδιοριστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εντός τριών μηνών.
Όπως διευκρίνισε, μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα και αφού γίνει επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον διαχωρισμό θέσεων ενώ κλήρωση θα διενεργείται για τις νέες θέσεις.
«Διατηρείται το σύστημα διακριτότητας. Σε ένα τμήμα θα είναι οι έμποροι σε άλλο οι παραγωγοί. Εκεί ως προς τα κριτήρια κατανομής θέσεων θα ισχύσουν κοινωνικοί παράμετροι αλλά και η παλαιότητα της άδειας», ανέφερε ο κύριος Χατζηδάκης.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να παραμείνει το καθεστώς τόσο του διαχωρισμού όσο και της κλήρωσης όπως προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο, ωστόσο όπως είπε προχώρησε σε αλλαγές μετά από την συζήτηση που έγινε στη Βουλή.
«Δεν θέλω να κρυφτώ ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την συζήτηση που μεσολάβησε στην Ολομέλεια και τις θέσεις που εκφράστηκαν. Δεν έχω κανένα λόγο να κρυφτώ ότι η τοποθέτηση μου που έγινε πριν τρεις μέρες ήταν διαφορετική και θα προτιμούσα προσωπικά να μην αλλάξει. Θα ήταν όμως δεοντολογικά άδικο και άστοχο να επιβάλω την προσωπική μου βούληση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κύριος Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε:
«Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά στην εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαφυλάξει αυτή την εξυγιαντική τομή που σε κάποια χαρακτηριστικά της ομολογώ ότι θα προτιμούσα να είναι διαφορετική».
Επίσης σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Χατζηδάκης, με τις νέες τροποποιητικές αλλαγές λαμβάνονται πρόνοιες και διασφαλίζονται τα δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών στις διευθύνσεις των περιφερειών.
Ακόμα, τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για την δυνατότητα άδειας σε παραγωγούς εντός της ίδιας περιφέρειας και δεν θα ισχύει πλέον για προϊόντα ΠΟΠ καθώς και ειδικής καλλιέργειας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου