Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Οι αμετανόητες ΔΕΚΟ συνεχίζουν το πάρτι

Οι αμετανόητες ΔΕΚΟ συνεχίζουν το πάρτι55 ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Τα πρώτα «ραβασάκια» έστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε δεκάδες Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δημόσιους Οργανισμούς, κατα κύριο λόγο, στα οποία διαπιστώθηκε καταστρατήγηση των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου.

Ζητά όχι μόνο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο ύψος των αποδοχών, αλλά και να επιστραφούν μέχρι το τελευταίο... ευρώ τα ποσά που καταβλήθηκαν παράτυπα σε υπαλλήλους και στελέχη των φορέων.
Συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Μισθών του ΓΛΚ από ελέγχους οι οποίοι ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου έχει διαπιστώσει «προβλήματα» στην εφαρμογή του μισθολογίου σε 55 ΝΠΙΔ και τον Απρίλιο ξεκίνησε την αποστολή εγγράφων για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος σε 100 ακόμη οργανισμούς στους οποίους έπειτα από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η Διεύθυνση Μισθών έχει αποστείλει ερωτηματολόγια ζητώντας στοιχεία προσωπικού και μισθοδοσίας.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η Διεύθυνση Μισθών ζητά στοιχεία από τους φορείς ώστε να χυθεί φως σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και σπατάλης.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η Διεύθυνση Μισθών ζητά στοιχεία από τους φορείς ώστε να χυθεί φως σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και σπατάλης.

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», τα οποία εστάλησαν σε δύο νομικά πρόσωπα, έχει διαπιστωθεί μεταξύ των άλλων πως καταβάλλονταν επιδόματα γενικών διευθυντών (900 ευρώ) ή διευθυντών (400 ευρώ), χωρίς αυτά να δικαιολογούνται από το υπηρεσιακό οργανόγραμμα, υπολογιζόταν λανθασμένα η προϋπηρεσία ή η βαθμολογική κατάσταση των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να χορηγούνται υψηλότερες αποδοχές και δίνονταν αφειδώς πρόσθετες αμοιβές για μετακινήσεις στελεχών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό κατά παράβαση του σχετικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νομικών προσώπων που καταγράφηκαν παρατυπίες στα μισθολόγια περιλαμβάνονται ο Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), οι Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), το Εθνικό Κτηματολόγιο - Χαρτογράφηση Α.Ε. και η εταιρεία Κτιριακές Εγκαταστάσεις Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).
Τα «ραβασάκια» του ΓΛΚ (Διεύθυνση Μισθών), με τα οποία ζητά να πληροφορηθεί από τους Οργανισμούς αν έχουν δρομολογήσει διορθώσεις ή αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των καταβληθέντων ποσών.
Τα «ραβασάκια» του ΓΛΚ (Διεύθυνση Μισθών), με τα οποία ζητά να πληροφορηθεί από τους Οργανισμούς αν έχουν δρομολογήσει διορθώσεις ή αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των καταβληθέντων ποσών.
Προκαλεί εντύπωση πως δύο και πλέον χρόνια από την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο διοικήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του. Βέβαια, παρότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι θα αποπέμπει προέδρους και διοικητικά συμβούλια οργανισμών, μέχρι στιγμής μόνο η διοίκηση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει πληρώσει τη... νύφη τον Νοέμβριο του 2010. Αλλωστε και η τρόικα κατ΄ επανάληψη έχει εστιάσει την κριτική της στις μισθολογικές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως με δεδομένο ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2012, τα ποσά που έχουν δοθεί κατά παράβαση των διατάξεών του έχουν φθάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και βέβαια από εδώ και στο εξής θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι που τα λάμβαναν, καθώς καλούνται να τα επιστρέψουν.

«Η τακτοποίηση των όποιων προβλημάτων έχουν εντοπισθεί οδηγεί σε σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Μισθών σε δύο φορείς για την «ορθή εφαρμογή των μισθολογικών διατάξεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έχουν διαπιστωθεί τα ακόλουθα:
• Καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ύψους 900 ευρώ για υπηρεσία η οποία δεν έχει χαρακτηριστεί νόμιμα ως Γενική Διεύθυνση (Νομική Υπηρεσία).
• Καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης διευθυντή ποσού 400 ευρώ σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.
• Ερευνητής ο οποίος αμείβεται με το ειδικό μισθολόγιο των ερευνητών λαμβάνει επιπρόσθετα επίδομα θέσης γενικού διευθυντή 900 ευρώ.
• Λόγω μη ολοκλήρωσης της λειτουργικής ενοποίησης του Οργανισμού για αρκετούς τομείς ευθύνης (τμήματα και διευθύνσεις) υπάλληλοι φέρεται να λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης.
• Λανθασμένη αναγνώριση προϋπηρεσίας σε αρκετούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα τη μη ορθή κατάταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια που προβλέπονται από τον νόμο του ενιαίου μισθολογίου (ν.4024/2011).
• Λανθασμένη βαθμολογική κατάταξη ορισμένων Διευθυντών με αποτέλεσμα τη μη ορθή κατάταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια.

• Μη περικοπή κατά το ένα τρίτο από 1ης Ιανουαρίου της προσωπικής διαφοράς των απασχολούμενων δικηγόρων με σχέση έμμισθης εργασίας.
• Μη πιστή εφαρμογή του νόμου 2685/1999 στις μετακινήσεις υπαλλήλων που γίνονται είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό.
Μετά την αναλυτική περιγραφή των περιπτώσεων στις οποίες δεν τηρείται το μισθολόγιο δίνεται σαφές μήνυμα στις διοικήσεις των οργανισμών:
«Κατόπιν αυτών παρακαλείστε να μας πληροφορήσετε εάν έχετε προβεί στη διόρθωση των ανωτέρω και έχετε δρομολογήσει την προβλεπόμενη διαδικασία επιστροφής ποσών που προκύπτουν ενημερώνοντας σχετικά την υπηρεσία μας».
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρότι ακόμη και σήμερα το μισθολόγιο εφαρμόζεται με ορισμένες... εξαιρέσεις, έχει οδηγήσει σε αισθητή μείωση του μισθολογικού κόστους. Από τα τέλη του 2011 έως και το τρέχον έτος υπολογίζεται πως το μισθολογικό κόστος περιορίστηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε 100 ακόμη ΝΠΙΔ
Ταχυδρομούνται ερωτηματολόγια για αποδοχές - προσωπικό
Πεισματικά... αρνούνται να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο τα περισσότερα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν θα έπρεπε καν να έχουν ενταχθεί στη Γενική Κυβέρνηση και ως εκ τούτου να προχωρήσουν σε μισθολογικές περικοπές.

Μάλιστα διοικήσεις ή συνδικαλιστικά όργανα φορέων έχουν προσφύγει για αυτό τον λόγο στη Δικαιοσύνη. Στον αντίποδα σχεδόν καθολική είναι η συμμόρφωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με το νέο μισθολογικό καθεστώς.
Τα δεδομένα αυτά έχουν προκύψει από την ολοκλήρωση των ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου σε 95 οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι έλεγχοι έγιναν μέσω ερωτηματολογίου ή επιτόπου από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών.
Ειδικότερα από τους 95 φορείς οι 55 είναι ΝΠΙΔ και οι 40 ΝΠΔΔ. Διαπιστώθηκε πως οι οργανισμοί Ιδιωτικού Δικαίου παρουσιάζουν προβλήματα στην εφαρμογή του μισθολογίου ορισμένα από τα οποία είναι σημαντικά. Τα ΝΠΔΔ εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο και δεν καταγράφηκαν παρατυπίες όσον αφορά στην ορθή βαθμολογική κατάταξη του προσωπικού τους από την οποία υπολογίζονται οι μηνιαίες αποδοχές.
Πλέον έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών που δόθηκαν ως αμοιβές κατά παράβαση των διατάξεων του μισθολογίου.

Από εδώ και πέρα το Γενικό Λογιστήριο ρίχνει το βάρος των ερευνών αποκλειστικά στα ΝΠΙΔ και κυρίως σε αυτά με μεγάλο αριθμό προσωπικού με στόχο, όπως υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, να μεγιστοποιηθεί το όφελος από ενδεχόμενη επισήμανση περιπτώσεων μη ορθής εφαρμογής των μισθολογικών διατάξεων και διόρθωσή τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχει σταλεί ειδικό ερωτηματολόγιο (ζητούνται στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού και τις αποδοχές) σε 100 ΝΠΙΔ και προετοιμάζονται και «επισκέψεις» υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών για επιτόπιους ελέγχους.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεκάδες φορείς υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στη Γενική Κυβέρνηση και να εφαρμόζουν όλους τους σχετικούς νόμους. Και γι΄ αυτό έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας μεταξύ των άλλων να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο.
Εκτός από τις προσπάθειες διοικήσεων, υπάρχουν και σύλλογοι εργαζομένων που έχουν προσφύγει σε δικαστήρια, διεκδικώντας τη μη εφαρμογή του μισθολογίου.
Ετσι η κατάσταση περιπλέκεται και τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει εάν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που θα εξαιρούν κάποιους δημόσιους οργανισμούς από τις μισθολογικές περικοπές.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου