Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Πάνε να βάλουν λουκέτο στις λαϊκές αγορές

 Ο αφανισμός του παραγωγού που πουλάει τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές είναι το επόμενο βήμα μετά τον αφανισμό του εμποράκου και μικροβιοτέχνη.
Οι περισσότεροι έμποροι λαϊκών αγορών πιστεύουν ότι ο πρόσφατος αγώνας τους έπεσε στο κενό, γιατί ο κόσμος νόμιζε λανθασμένα ότι η μάχη γίνεται για τη θέση του κάθε πάγκου. Αυτή είναι μόνο η ροή στην υπόθεση, που θέλησε να δώσει η κυβέρνηση για να μην βγει πιο έξω η ουσία της πρόθεσης. Και αυτή η πρόθεση είναι η εξαθλίωση των εμπόρων, να αδυνατούν να βγάλουν αξιοπρεπές έστω και αμφίβολο μεροκάματο, και σε τελική ανάλυση να παίξουν το παιχνίδι των μεγαλοϊδιοκτητών των σούπερ μάρκετ και να καταθέσουν τις άδειες. Με δυο λόγια να πεθάνουν οι λαϊκές αγορές. Μέσα στις λίγες ημέρες της απεργίας οι τιμές των νωπών φρούτων και λαχανικών πήραν την ανιούσα.Τίποτα δεν σταματούσε την ξέφρενη κούρσα, μέχρι να ξαναστηθούν οι πάγκοι, που πια η αγανάκτησή τους έκανε πάγκους της οργής και της ντροπής.

Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα συνεχώς υποβαθμίζεται. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές φτάνουν στις λαϊκές αγορές μετά τις δύο το μεσημέρι, με μόνο στόχο να πετύχουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή, ο παραγωγός, προσπαθεί να μην γυρίσει ούτε ένα κιλό προϊόντος πίσω, γιατί θα είναι από την ταλαιπωρία της διαδρομής ή σάπιο, ή το λιγότερο θα έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από την ποιότητά του. Με δυο λόγια δεν θα είναι κατάλληλο να ξαναδιατεθεί. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που μαζεύουν τα απομεινάρια της μέρας, ότι πέσει από τους πάγκους, και δεν είναι πάντα για να τα δώσουν στα ζώα που τρέχουν στο σπίτι. Είναι κυρίως τροφή για τους ίδιους, και όσο αντέξει.

Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής κ. Μάκης Σταυλάς, δεν μασάει τα λόγια του. «Ο Σκορδάς μαζί με τον Χατζηδάκη», λέει χαρακτηριστικά, «δεν μπορούσαν να βγάλουν τα δικά μας αιτήματα, για το λόγο, του ότι δεν συνέφερε να τα παρουσιάσουν. Έδειξαν το πιο εύκολο, ότι δηλαδή όλος ο αγώνας έγινε για το πού θα στηθεί ο κάθε πάγκος χωροταξικά. Αυτό είναι λάθος. Ακόμα και ένας άσχετος να τα ακούσει, θα πει γιατί να είναι πάντα οι ίδιες θέσεις . Ας γίνει μια κλήρωση και ο καθένας με την τύχη του θα πηγαίνει ανάλογα.

Τα αιτήματά μας όμως δεν ήταν οι θέσεις. Ήταν το ληστρικό φορολογικό, που μας έχουν κατατάξει ίδια με τα σούπερ μάρκετ, στο 26% από το πρώτο ευρώ.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι η αρμοδιότητά μας φεύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης και πηγαίνει στου Δήμους. Ο κάθε Δήμος μπορεί να ορίσει και τον αριθμό των πάγκων. Αλλού να τους αυξάνει και αλλού να τους μειώνει. Θα κοιτάξει πρώτα απ όλα τους δημότες του και μετά όλους τους άλλους.
Δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση οικονομικό αλισβερίσι ανάμεσα στο δήμο και τους ιδιοκτήτες αδειών. Απλά η λαϊκή θα εξυπηρετεί τον εκάστοτε δήμαρχο. Το άτομο αυτό θα μπορεί να μας πάρει από το κέντρο της πόλης και να μας πάει στην άλλη άκρη. Να είμαστε εκτός πόλης ή δίπλα στο νεκροταφείο.»Όλοι όσοι δουλεύουν με το λιοπύρι πάνω από το κεφάλι τους ή με το αγιάζι και τις βροχές το χειμώνα μπορούν να καταλάβουν τι πάει να πει να δουλεύεις στο ύπαιθρο, εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης.

Παλαιότερα μπορούσανε να δώσουν περισσότερα χρήματα στο κράτος. Τώρα είναι αδύνατον να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα. «Αν κόψω όλες τις αποδείξεις και δηλώσω όλα τα τιμολόγια, θα πρέπει να φύγω την επομένη». Είναι γεγονός ότι συρρικνώνονται οι τιμές αυτών που πρέπει να πουλήσεις και με πολύ χαμηλά ποσοστά. Είναι ο φόρος δίπλα και το ΦΠΑ, κι εγώ για ποιο ποσοστό πάω να βγάλω, λένε οι κάτοχοι αδείας.

Είναι αλήθεια ότι τώρα ανήκουν όλοι στο ΙΚΑ όσον αφορά την ασφάλισή τους. Όμως γεννάται το ερώτημα πόσοι μπορούν να είναι συνεπείς και να την πληρώσουν;

Δεν μπορεί κανένα κράτος να πάρει τις άδειες, είναι αντισυνταγματικό. Ο πόλεμος όμως γίνεται φορολογικά και όλα τα άλλα μέσα. Αν μέσα στη λαϊκή ο κάθε πωλητής έχει έξοδα 1000€, αναγκαστικά θα πάει και θα καταθέσει την άδεια. Θα γίνει και αυτός άνεργος μέσα στους άλλους ανέργους. Τα πρόστιμα είναι απαράδεκτα. Αν ένα μαγαζί κάνει δύο παραβάσεις μέσα σε τρία χρόνια, θα το κλείσουν; Γιατί μεθοδεύονται αρπαγές αδειών αν γίνει το ίδιο στις λαϊκές.

Τα πρόστιμα

1 α) ΄Ελλειψη άδειας 5.000€
β) Μη κατοχή αδείας τη στιγμή του ελέγχου 1.000€
2 Πώληση προϊόντων που δεν αναγράφονται στην άδεια 2.000€
3 Αυθαίρετη αλλαγή χώρου 1.000€
4 Μη τήρηση ωραρίου 1.000€
5 Μη αυτοπρόσωπη προσέλευση 1.000€
6 Μη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο 1.000€
7 Μη τοποθέτηση πινακίδων σε κάθε προϊόν με τις
ενδείξεις τιμή, ποσότητα, προέλευση 1.000€
8 Μη αναγραφή της αληθινής προέλευσης προϊόντος 1.000€
9 Μη τοποθέτηση ειδικής πινακίδας με τον αριθμό
της άδειας το όνομα του κατόχου και άλλα στοιχεία 1.000€
10 Διάθεση προϊόντων τα οποία: Συνοδεύονται από
παραποιημένα παραστατικά ή ανακριβή στοιχεία 5000€
11 Χρήση ελαττωματικών ή μη εγκεκριμένων μέτρων
σταθμών και ζυγών ή παραποίηση στη ζύγιση 1.000€
12 Αναπλήρωση του πωλητή ή πρόσληψη υπαλλήλου
εκτός των διατάξεων Ν4264/14 1.000€
13 Πώληση προϊόντων εκτός καθορισμένου
ωραρίου λαϊκής αγοράς 1.000€

• Αλίμονο αν ο πωλητής αντισταθεί σε αυτόν που κάνει τον έλεγχο. Τότε και αν δεν δώσει τα παραστατικά, έχει στην τσέπη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μήνες.
• Την ίδια στιγμή αν κάποιος δεν έχει τρόφιμα ασφαλή ή είναι ακατάλληλα, έχει ποινή φυλάκισης 3 μηνών.
• Όποιος παραποιεί ή νοθεύει άλλα είδη βιοτικής ανάγκης πλην τροφίμων ή εν γνώσει του κατέχει για εμπόριο ή πουλάει τέτοια είδη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών.
• Αν η τριμελής επιτροπή βεβαιώσει κάτι αναληθές ή ανακριβές τότε η φυλάκιση αυτού που υπογράφει είναι πάλι ένας χρόνος.
• Το πλέον τραγικό είναι ότι σε περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο, σε περισσότερες από τρεις φορές στον ίδιο ιδιοκτήτη αδείας και μέσα σε τρία χρόνια, τότε η άδειά του ανακαλείται οριστικά .

kontranews.gr


Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/06/blog-post_1730.html#ixzz35Lj1ewbd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου