Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Οι τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες


ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Οι φραγμένες αρτηρίες είναι ένας από τους κυριότερους κινδύνους για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, ισχυρές, ελαστικές και καθαρές από οποιεσδήποτε αποθέσεις και το αίμα ρέει ανάμεσά τους εύκολα. Ωστόσο με την ηλικία σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματά τους,αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, κυτταρικών αποβλήτων και ασβεστίου, που μειώνει την τη ροή του αίματος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εμποδίζει εντελώς.
Yπάρχουν ωστόσο κάποιες μαγικές τροφές που βοηθούν σε ζητήματα καρδιάς. Η λύση βρίσκεται στο πιάτο σας!


  • Ελαιόλαδο
Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όταν τα μόρια της κακής χοληστερόλης αναμειγνύονται με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο), έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε οξείδωση. 

  • Αβοκάντο
Αυτή η υπερτροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο. Eναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο, δύο βασικές ενώσεις για τη θεραπεία της υπέρτασης. Μάλιστα, περιέχει αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά περισσότερο από άλλα φρούτα, όπως οι μπανάνες ή τα ακτινίδια.


  • Σπαράγγια
Είναι μια πραγματική υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες A, E και C, K που δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, προστατεύουν από μυκητιάσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Άτομα που πάσχουν από υπέρταση πρέπει να τιμούν τα συγκεκριμένα λαχανικά αφού το μεταλλικό άλας του καλίου που περιέχουν, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση.

  • Ρόδι
Ο χυμός του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Μειώνει τις βλάβες στα αγγεία και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τις επιδράσεις του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό.


  • Μπρόκολο
Οι χημικές ουσίες που έχει προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του πνεύμονα. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως μια ουσία του, η σουλφοραφάνη, ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών.

  • Καφές
Μια έρευνα καρδιολόγων της Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ικαρίας, δείχνει ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ, ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα, από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πάσχουν από υπέρταση, μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των αρτηριών τους. 


  • Μέλι
Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και «σώζει» από καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
  • Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Preventive Medicine», το σκόρδο εμποδίζει την αποτιτάνωση στεφανιαίων αρτηριών λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου. Επίσης μειώνει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας έως και κατά 40%.
  • Σταφύλια και μούρα
Τα φλαβονοειδή που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, που προκαλεί το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.
  • Μήλα
Περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που μειώνει τη χοληστερόλη, πιθανότατα παρεμβαίνοντας με την εντερική απορρόφηση των χολικών οξέων, η οποία αναγκάζει το συκώτι να χρησιμοποιήσει τη χοληστερόλης στην κυκλοφορία για να δημιουργήσει περισσότερη χολή.
  • Σπανάκι
Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές το οποίο προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αρτηριών.
  • Λιπαρά ψάρια
Λόγω των Ω-3 λιπαρών οξέων προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων και την οξείδωση της χοληστερόλης, ενώ μπλοκάρουν τη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες.
  • Ντομάτες
Είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία «λυκοπένιο», που συμβάλει στην πρόληψη σκλήρυνσης των αρτηριών ή αθηροσκλήρωση.
  • Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ευαίσθητων επιθηλιακών κύτταρων των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

http://www.agrotikabook.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82