Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Τα 5 top τρόφιμα της άνοιξης

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ όντας πλούσια σε νερό και...

φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .Η άνοιξη σημαίνει όχι μόνο την έναρξη της καλοκαιρίας αλλά και την αρχή της καρποφορίας της φύσης, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, εκ των οποίων τα πιο αντιπροσωπευτικά είναι:

1) Κεράσια: η θετική τους δράση στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, το πλούσιο περιεχόμενο των κερασιών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνει την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Επιπλέον, τα κεράσια έχουν δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή και τους αδένες. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι διουρητικά και χωνευτικά. Το πλούσιο περιεχόμενο σε σίδηρο και βιταμίνη C κάνει τα κεράσια ιδανική τροφή για άτομα με σιδηροπενική αναιμία, καθώς επίσης τα κεράσια καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Επιπρόσθετα, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό και έτσι δρουν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ρευματοειδούς και της ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα των κερασιών σε ανθοκυανίνες συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη.

2) Αγκινάρες:

Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, μιας και έχουν αποτοξινωτική δράση χάρη στη διουρητική δράσης της.

Η αγκινάρα είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, και Κ, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πήξη του αίματος και στην καλή όραση. Επιπλέον, η αγκινάρα περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, η αγκινάρα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης η υψηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος μειώνει την παραγωγή ομοκυστεΐνης, ουσία υπεύθυνη για την αθηρoσκλήρυνση.

3) Σπαράγγι: Το σπαράγγι είναι ένα άγριο χόρτο και άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 1960. Το βρίσκουμε την άνοιξη (Μάρτιο – Μάιο). Περιέχει 90-95% νερό. Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.

• Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

• Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην μειωμένη απορρόφηση του λίπους.

• Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

• Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών.

• Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ που περιέχει το σπαράγγι, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.

4) Μαρούλι:

Τρώτε μαρούλι γιατί:

➢ Βελτιώνει την όραση: η εβδομαδιαία κατανάλωση 2-4 μερίδων πράσινων λαχανικών (σπανάκι, μαρούλι μπρόκολο), μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι ο κύριος λόγος μειωμένης όρασης στα άτομα άνω των 65 ετών.

➢ Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα: Το μαρούλι είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.

➢ Αδυνατίζει: είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

➢ Έχει αντικαρκινική δράση: Η κατανάλωση ακόμα και μόνο μίας μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το μαρούλι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων κατά 50% και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

➢ Προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ: η υψηλή περιεκτικότητα του μαρουλιού σε φυλλικό οξύ, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

5) Φράουλες: Είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πρόληψη της αναιμίας μιας και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και κάλιο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συνοπτικά, οι φράουλες:

➢ Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία ,εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες):

➢ Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.

➢ Συνίσταται σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά.

➢ η αυξημένη περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.

Ωστόσο, η κατανάλωση φραουλών δεν ενδείκνυται για άτομα με έλκος, φλεγμονές εντέρου και σπαστική κολίτιδα, λόγω του ότι είναι όξινες και προκαλούν τυμπανισμό. Επίσης, η φράουλα είναι αρκετά επιβαρυμένη με λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιατί ο φλοιός της είναι πολύ λεπτός και δεν την προστατεύει. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικές φράουλες.
life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου