Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η πτώση τιμών φέρνει ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών

Στο ναδίρ των τελευταίων ετών βρίσκονται οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα για τη φετινή περίοδο, όπως πιστοποιούν διεθνή δίκτυα αναζήτησης κρατήσεων και εξειδικευμένοι ταξιδιωτικοί ιστότοποι...

Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αναμένεται οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τrivago, μηχανή αναζήτησης online ξενοδοχειακών τιμών σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαμονή είναι ο τέταρτος φθηνότερος προορισμός για τον μήνα Μάιο στην κατάταξη όπου συγκρίνονται οι τιμές σε 24 ευρωπαϊκές χώρες. Η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στον πίνακα της Trivago διαμορφώνεται στα 78 ευρώ παρουσιάζοντας πτώση κατά 15,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (92 ευρώ) και κατά 20,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 (98 ευρώ). Φθηνότεροι προορισμοί από την Ελλάδα μεταξύ των 24 χωρών είναι η Βουλγαρία (56 ευρώ), η Ρουμανία (66 ευρώ) και η Πολωνία (73 ευρώ). Ακριβότερος προορισμός μεταξύ των «24» είναι η Ελβετία, με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 206 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία εμφανίζεται ως ο τέταρτος ακριβότερος προορισμός, με το μέσο κόστος ανά online διανυκτέρευση να φθάνει τα 168 ευρώ.

Πτώση εμφανίζουν και οι ξενοδοχειακές τιμές στην Αθήνα. Ειδικότερα, η μέση τιμή για τον μήνα Μάιο διαμορφώθηκε στα 84 ευρώ παρουσιάζοντας πτώση κατά 12,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012 (96 ευρώ) και κατά 26,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (114 ευρώ). Στη σύγκριση των τιμών σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα εμφανίζεται ως η έβδομη φθηνότερη επιλογή για διαμονή σε ξενοδοχειακό κατάλυμα. Φθηνότερες ξενοδοχειακές τιμές από την Αθήνα έχουν η Σόφια (63 ευρώ), η Σαραγόσα (63 ευρώ), το Βουκουρέστι (70 ευρώ), η Βαρσοβία (72 ευρώ), η Μάλαγα (76 ευρώ), η Βαλένθια (77 ευρώ). Ακριβότερη πόλη μεταξύ όλων είναι για τον Μάιο η Βενετία, με 281 ευρώ τη διανυκτέρευση.

Στο μεταξύ, η Booking.com απέστειλε χθες τις τελευταίες προσφορές τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα εμφανίζεται να διαθέτει τις χαμηλότερες online τιμές για συγκεκριμένες ημερομηνίες κρατήσεων μεταξύ των ανταγωνιστικών προορισμών. Ειδικότερα, στη χώρα μας οι τιμές των καταλυμάτων ξεκινούν από 6 ευρώ το δωμάτιο, στην Τουρκία και στην Ισπανία από 8 ευρώ, στη Βουλγαρία από 9 ευρώ και στην Ιταλία από 13 ευρώ.

Τις ελκυστικές οικονομικά ξενοδοχειακές τιμές που διαθέτει ο ελληνικός τουριστικός προορισμός πιστοποιεί και ο αμερικανικός ταξιδιωτικός ιστότοπος Price of Travel που συγκρίνει τις τιμές τουριστικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο. Στους δεκατέσσερις φθηνότερους προορισμούς με παραλίες στην Ευρώπη περιλαμβάνει τρία ελληνικά νησιά. Η Κως κατετάγη στην πέμπτη θέση με ξενοδοχειακή τιμή για δύο άτομα τον Ιούλιο στα 45,5 ευρώ, η Μήλος στην έκτη θέση με τιμή στα 49 ευρώ και η Ρόδος στην όγδοη θέση με τιμή στα 54,6 ευρώ. Εξάλλου, ο ίδιος ιστότοπος περιλαμβάνει την Αθήνα στους 18 φθηνότερους προορισμούς -μεταξύ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται στην Ευρώπη- με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες ανά τον κόσμο για τον μήνα Μάιο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, η πτώση των τιμών από τα ξενοδοχεία στα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης συγκράτησε τον ελληνικό τουρισμό. Ομως, σημειώνει ότι η πτώση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, διότι υπάρχει φόβος να αποβεί σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των 17 εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό, θεωρεί ότι οι ξενοδόχοι, σε συγκεκριμένους προορισμούς της χώρας και ανάλογα με τις συνθήκες, να σκεφθούν για πρώτη φορά μετά το 2008 αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων που θα υπογράψουν με τους tour operators για το 2014. Η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία και θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αντικείμενο τον ελληνικό τουρισμό και τα οφέλη του για την εθνική οικονομία έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της 21ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου