Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Νέο σύστημα για τις αποδείξεις: Πότε κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 40%

Νέο σύστημα για τις αποδείξεις: Πότε κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 40%  ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

 

Μεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014.
Σύμφωνα με το σχέδιο όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα θα εξασφαλίζουν “γενναία” μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%.Οι συναλλαγές για να δίνουν “μπόνους” θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή “κάρτα αποδείξεων” όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.
Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογούμενους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκ. ευρώ.
Στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως για παράδειγμα υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα πρέπει να δίνονται ισχυρά κίνητρα στους πολίτες να λαμβάνουν αποδείξεις.

Έτσι το “μπόνους” μείωσης φόρου θα φθάνει ακόμη και στο 40% πολύ υψηλότερο από τον Φ.Π.Α (23%) έτσι ώστε να “ακυρωθεί” στην πράξη το επιχείρημα που προβάλλεται από μερίδα επαγγελματιών πως αν δεν κόψουν απόδειξη ο πελάτης θα γλιτώσει τον ΦΠΑ.
Εξάλλου με την μεγάλη έκπτωση φόρου στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν επίσης στην διάδοση της “φοροκάρτας” αλλά και στην προμήθεια εκ μέρους των επαγγελματιών ειδικών μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS)

Οι επαγγελματίες που δεν θα έχουν POS με το νέο σύστημα θα πρέπει να δηλώνουν κάθε μέρα σε ειδική εφαρμογή του TAXIS τα στοιχεία του πελάτη του όπως ΑΦΜ, αξία συναλλαγής, αριθμός φοροκάρτας.

Στο υπουργείο εκτιμούν πως τα “μπόνους” στους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες αλλά και η “αγγαρεία” μέσω TAXIS θα υποχρεώσουν εκ των πραγμάτων τους επιτηδευματίες να προμηθευτούν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα υποδοχής καρτών

Στο νέο μοντέλο συλλογής αποδείξεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στην “Ημερησία” ...φωτογραφίζοντας τις βασικές του κατευθύνσεις.
“Προσπαθούμε να βρούμε τα κατάλληλα κίνητρα, αλλά θέλουμε παράλληλα να είμαστε και συνεπείς με τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Δεν θέλουμε αυτά τα κίνητρα να δημιουργήσουν περαιτέρω δημοσιονομικό κενό. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε γενικότερα κίνητρα που να ενισχύουν το ηλεκτρονικό χρήμα. Θα δώσουμε έμφαση σε πληρωμές που γίνονται με κάρτες. Θέλουμε οι περισσότερες συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά, ειδικά εκείνες που αφορούν σε επαγγέλματα που εντοπίζεται φοροδιαφυγή. Θα δώσουμε έμφαση σε πληρωμές που γίνονται με κάρτες και πρέπει να επιλέξουμε τα επαγγέλματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξουν ισχυρά και δελεαστικά κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους από επαγγέλματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και έτσι να χτυπηθεί το “μαύρο χρήμα” σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα και να καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Με το νέο μοντέλο εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές Οπως ισχύει σήμερα και οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.

Πιο αναλυτικά με το νέο σχέδιο στο τέλος του τρέχοντος έτους θα καθορισθούν επακριβώς οι επαγγελματικές ομάδες στις οποίες θα ισχύει η μεγάλη έκπτωση φόρου στις αποδείξεις. Το μέτρο θα αρχίσει να... τρέχει από τον Ιανουάριο του 2014. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40% είναι οι συναλλαγές να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα δηλαδή πιστωτική κάρτα , χρεωστική ή κάρτα αποδείξεων.
Σε υπηρεσιακό επίπεδο έχουν εξεταστεί μία σειρά από διαφορετικά μοντέλα αλλά όλα απορρίφθηκαν καθώς είχαν υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το ισχύον σύστημα (συλλογή αποδείξεων από σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να δίνεται το αφορολόγητο όριο με τη μορφή επιστροφής φόρου ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου δεν απέδωσε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου