Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης  ΘΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

 

Αυξημένα από 17,50 έως και 210 ευρώ θα είναι τα ποσά του νέου επιδόματος που θα χορηγηθούν στα νοικοκυριά που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Από την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης το επίδομα αυξάνεται από τα 28 λεπτά στα 35 λεπτά το λίτρο, ενώ φέτος οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το 25% του συνολικού ποσού που δικαιούνται.
Τα νέα ποσά του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνονται από 87,50 έως 1.050 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, ενώ η τρόικα ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της Αθήνας για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.Πάντως το σχέδιο που έχει «κλειδώσει» προβλέπει:

1 Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν:

  • Άγαμοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2012 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό κριτήρια προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
2 Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύριες κατοικίες, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα είτε ιδιοκατοικούνται.
3 Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.
4 Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις «κλιματικές» γεωγραφικές ζώνες.
5. Το επίδομα θα ανέρχεται σε 35 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα αγοράζει ο δικαιούχος. Το ύψος του επιδόματος θα φθάνει μέχρι ένα όριο το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας του, καθώς επίσης και με βάση ένα ανώτατο όριο επιδοτούμενης κατανάλωσης ανά τ.μ. κατοικίας, που είναι διαφορετικό σε κάθε γεωγραφική ζώνη.
6. Τα νοικοκυριά θα λάβουν φέτος προκαταβολή ίση με το 25% του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούται βάσει των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας του και του ανωτάτου ορίου επιδοτούμενων λίτρων που δικαιούται για τον συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων, στη γεωγραφική κλιματική ζώνη στην οποία διαμένει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου