Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πατάτα: Ένα παρεξηγημένο τρόφιμο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Πατάτα: Ένα παρεξηγημένο τρόφιμο στη μάχη κατά της παχυσαρκίαςΗ Λ.Σελίς μιλά στο health.in.gr




Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Άμστερνταμ, προκάλεσαν έκπληξη, τόσο στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και στο κοινό. Εύλογα λοιπόν μας δημιουργήθηκε το ερώτημα κατά πόσο η μελέτη είναι ανεξάρτητη ή έχει χρηματοδοτηθεί από εταιρείες τροφίμων, όπως η Mc Cain.
Η κυρία Σελίς ξεκαθαρίζει ότι, ο καθηγητής Νταβινιόν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι ανεξάρτητος ερευνητής και δεν έχει επηρεαστεί κατά κανέναν τρόπο από την Mc Cain ως προς τα συμπεράσματά του και τις επιστημονικές του κρίσεις.
Στόχος της μελέτης ήταν, οι πατάτες που είναι παρεξηγημένα τρόφιμα, λόγω του ενεργειακού τους φορτίου και της θρεπτικής τους σύστασης, αλλά και της συμβολής τους στην υγεία μας, γενικότερα, να γίνει καλύτερα κατανοητή η αξία τους και των προϊόντων τους στην συνολική υγεία του ανθρώπου, αλλά και για να διαλυθούν οι μύθοι που την περιβάλλουν. Η «εμπλοκή» της εταιρεία Mc Cain περιορίζεται μόνο στην δέσμευσή της να βοηθά την επιστημονική έρευνα, μέσω της υποστήριξης που προσφέρει στο ίδρυμα The Fondation ur et Artères.
«Ο καθηγητής Νταβινιόν, επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, επανεξέτασε 84 επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί και αφορούν στα οφέλη υγείας που έχουν οι πατάτες. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια εκτεταμένη επανεξέταση σε υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για την πατάτα και την επίδρασή της στην υγεία μας. Αν και απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της ανασκόπησης που αναδεικνύουν τα καρδιομεταβολικά οφέλη υγείας της πατάτας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι οι πατάτες έχουν πολύ υψηλά διατροφικά οφέλη. Είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική πυκνότητα και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η ανασκόπηση δείχνει ότι οι πατάτες παρέχουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και οι φυτικές ίνες, καθώς και μια ντουζίνα άλλα θρεπτικά στοιχεία που είναι βασικά για τη ζωή μας. Οι βραστές πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και περισσότερες φυτικές ίνες από τα μήλα. Οι πατάτες περιέχουν εκ φύσεως πιο ανθεκτικό άμυλο, που έχει τις ιδιότητες των φυτικών ινών, άρα βελτιώνει την πέψη. Οι τηγανητές ή μη πατάτες είναι ένας από τους σημαντικότερους συνεισφέροντες παράγοντες ως προς την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, λόγω του μεγαλύτερου όγκους τους έναντι άλλων λαχανικών με υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Παρ’ όλα αυτά καταναλώνονται τελικά μικρότερες ποσότητες πατάτας από τους ανθρώπους. Οι πατάτες είναι η τέταρτη σημαντικότερη πηγή πρωτεΐνης για άμεση κατανάλωση μετά το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι. Το πρωτεΐνικό περιεχόμενο της πατάτας αν και είναι μικρό, είναι όμοιας ποιότητας με της σόγιας που καταναλώνεται κυρίως από τους φυτοφάγους προκειμένου να αποφύγουν την ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Η βιολογική αξία της πατάτας είναι μεταξύ 90 και 100, ενώ της σόγιας είναι 84 και των φασολιών 73.», σημειώνει η κ.Σελίς.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι οι εταιρείες τροφίμων έχουν ως βασικό στόχο τους το κέρδος, η αντιπρόεδρος ΕΚΕ της Mc Cain υπογραμμίζει την ανάγκη συμπόρευσης των σύγχρονων εταιρειών με την επιστημονική έρευνα, ώστε να έχει το κοινό πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.

«Είναι μέρος της εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας μας να συμμετάσχει σε προσπάθειες που έχουν στόχο την βελτίωση του διατροφικού προφίλ των προϊόντων της και να βοηθά τον κόσμο να κατανοεί καλύτερα τους τρόπους διαχείρισης των ασθενειών που ξεκάθαρα σχετίζονται με την διατροφή και τον τρόπο ζωής γενικότερα. Η «καλή διατροφή» και η «υγεία» είναι θεμελιώδεις αξίες των δραστηριοτήτων μας. Στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε νέα προϊόντα συνεργαζόμαστε στενά με ομάδες συμβούλων, που δημιουργούν ένα μείγμα εσωτερικών και εξωτερικών ειδικών, που υποστηρίζουν την καινοτομία των νέων προϊόντων σε επιστημονικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Anton Haverkort, PhD (Plant Research International – Wageningen University and Research Centre in the Netherlands) είναι εδώ και χρόνια συνεργάτης της McCain στο σκέλος των ποικιλιών πατάτας και την αγρονομική έρευνα.
Όταν πρόκειται για την διατροφή μας, ο στόχος μας είναι να διατηρούμε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Τα περισσότερα από τα προϊόντα μας παράγονται από δύο μόνο συστατικά, τις πατάτες και το ηλιέλαιο. Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά συστατικά, τα ίδια που οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα τους. Τα προϊόντα μας δεν περιέχουν τεχνητά συντηρητικά, χρώματα ή βελτιωτικά γεύσης. Ο τρόπος που παράγουμε τις πατάτες McCain είναι επίσης απλός. Παίρνουμε ολόκληρες πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε, τις τηγανήζουμε για λίγο σε ηλιέλαιο, τις καταψύχουμε και τις συσκευάζουμε. Χρειαζόμαστε μόνο 90 λεπτά για να κάνουμε τις πατάτες στα προϊόντα που γνωρίζετε και βρίσκετε στα σημεία πώλησης. Εκτός από την απλότητα, θέλουμε επίσης τα προϊόντα μας να είναι όσο πιο υγιεινά γίνεται.
Η δημιουργία θρεπτικών τροφίμων είναι μια από τις κυρίαρχες δεσμεύσεις μας σήμερα, δεδομένης της επιδημίας παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο είναι που οι παράτες και ειδικά οι τηγανητές αποκτούν κακή φήμη.
Αν και δεν είμαστε εδώ για να προμοτάρουμε τα προϊόντα μας αλλά να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει την πραγματική αξία της πατάτας στην διατροφή, είναι μια καλή ευκαιρία να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας στην στενή συνεργασία μας με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα ώστε οι δραστηριότητές μας και οι επενδύσεις μας να ταυτίζονται πάντα με το καλό του καταναλωτή, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και την υπευθυνότητα των εταιριών αυξάνεται παγκοσμίως, η διατροφική αξία των τροφίμων πρέπει να σχετίζεται και με τις περιβαλλοντικές πτυχές της. Και εδώ είναι που η πατάτα, η 4η σημαντικότερη σοδειά παγκοσμίως, παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η Mc Cain είναι απόλυτα αφοσιωμένη στις πατάτες από την ίδρυσή της και συνεργάζεται στενά με τους παραγωγούς για περισσότερα από 50 χρόνια για να βελτιώνει την καλλιέργειά της, την συγκομιδή και την αποθήκευση της, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να απολαύσουν αυτό που αντιπροσωπεύει για πολλούς η αγαπημένη τους πατάτα και η διατροφική της αξία. Ενώ η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις επενδύσεις και προσπάθειες της εταιρείας στον τομέα αυτό. Σήμερα, για το καλό της διαύγειας και την ενθάρρυνση τέτοιων προσπαθειών, η Mc Cain μοιράζεται τα επιτεύγματά της και την τεχνογνωσία της.
Η πατάτα είναι μια καλλιέργεια που αποδίδει πολύ καλά, όταν πρόκειται για την υπεύθυνη χρήση του εδάφους, του νερού και των θρεπτικών συστατικών. Οι πατάτες μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, ανεξαρτήτως του πόσο άγριο είναι το κλίμα ή τις δυσκολίες του εδάφους και σημειώνονται διαρκείς βελτιώσεις ώστε να διασφαλίζεται πάντα η υπεύθυνη καλλιέργεια και παροχή στους καταναλωτές του ταπεινού μεν αλλά πολύ θρεπτικού τροφίμου. Η πατάτα είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να εκπληρώσει τις προκλήσεις ενός περιβάλλοντος που το καθαρό νερό είναι δυσεύρετο και εκεί όπου πρέπει να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες των πληθυσμών με σεβασμό όμως στο περιβάλλον. Καμιά άλλη σοδειά δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τόσο διαφορετικά κλίματα και εδάφη ή με περιορισμένη παροχή νερού, όπως η πατάτα, συγκριτικά με άλλα μαζικά παραγόμενα τρόφιμα.», υπογραμμίζει η κ.Σελίς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mc Cain εδώ και πολλά χρόνια, αναμορφώνει τα προϊόντα της, τόσο στην πώληση, όσο και στα κανάλια διανομής των τροφίμων, ώστε να προσφέρει μειωμένα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Ήδη από το 1995 έχουν αφαιρέσει τα trans λιπαρά από μικρό αριθμό των προϊόντων που τα περιείχαν. Στην Ευρώπη έχουν μειωθεί τα επίπεδα του αλατιού στα προϊόντα της Mc Cain κατά μέσο όρο 40%, από το 2008. Από το 2007 έχουν σταδιακά προωθήσει σε όλη την Ευρώπη ένα νέο μείγμα ηλιελαίου για το μαγείρεμα των προϊόντων. Αυτό έχει συντελέσει σε μείωση των κορεσμένων λιπαρών κατά 70%, συγκριτικά με τα κλασσικά έλαια για τηγάνισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα, ενώ μια τηγανητή πατάτα Mc Cain που τηγανίζεται σε ένα εστιατόριο περιέχει 8-10% συνολικών λιπαρών, ανάλογα με το μέγεθος και οι ψητές πατάτες μόνο περίπου 5%, τα κορεσμένα λιπαρά έχουν πέσει στο 1%.
Εξάλλου, ο συνδυασμός «οικονομικής επίδοσης με την κοινωνική αποστολή», είναι ένας από τις 6 βασικές παγκόσμιες στρατηγικές της Mc Cain. Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητάς της εταιρείας έχει 5 πυλώνες:
1. Καλή γεωργία: παραγωγή πατάτας με ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον
2. Καλή λειτουργία: μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης των παραγωγικών μας μονάδων.
3. Καλά τρόφιμα: διασφάλιση ότι τα προϊόντα μας πληρούν τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες και μοίρασμα του οφέλους της πατάτας με όλους
4. Καλή συνεργασία: να είμαστε πολύτιμοι συνεργάτες στους μετόχους μας, για την ολοκλήρωση της εταιρικής μας επιτυχίας, στους καλλιεργητές, προμηθευτές, πελάτες και στις κοινωνίες
5. Καλή εταιρία για εργασία: Να αναγνωριζόμαστε ως καλή εταιρεία για εργασία, εγγυόμενοι καλές συνθήκες εργασίας για όλους τους υπαλλήλους, επιτρέποντας τους να εξελιχθούν.

Μαίρη Μπιμπή


health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου