Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Διακοπές: Που «καίνε» οι τιμές για τα δωμάτια - Που θα βρείτε φθηνά καταλύματα

Διακοπές: Που «καίνε» οι τιμές για τα δωμάτια - Που θα βρείτε φθηνά καταλύματαΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

 

Σε “επικίνδυνη αποστολή” εξελίσσεται η προσπάθεια των Ελλήνων που δεν έχουν “κλείσει” κατάλυμα για τις διακοπές τους, όσον αφορά στο χρονικό διάστημα από τις 20 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου.
Σε αρκετούς από τους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι οι Κυκλάδες (κυρίως Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος), τα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Κως) αλλά και στο Ιόνιο και την Κρήτη, η πληρότητα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος, αγγίζει το 95% για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η υψηλή ζήτηση που υπήρξε από το εξωτερικό, όπου οι τουρίστες “κλείνουν” πολύ νωρίτερα τις διακοπές τους, είχε ως αποτέλεσμα τα τουριστικά καταλύματα που μπορούν να προσφέρουν ένα μίνιμουμ επίπεδο ποιότητας να είναι “κλεισμένα” και όπου η πληρότητα δεν έχει φθάσει στο 100%, οι ξενοδόχοι προτιμούν να ανεβάσουν τις τιμές προκειμένου να εκμεταλλευτούν την αυξημένη ζήτηση. Το αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα όπου ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωϊνό να φθάνει να κοστίζει ακόμη και πάνω από 200 ευρώ την ημέρα.
Πάντως, οι ξενοδόχοι στις περισσότερες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα δωματίων, αλλά τονίζουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν κράτηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν είτε να μη βρουν κατάλυμα είτε να κληθούν να το πληρώσουν σε εξωφρενικές τιμές.

Ηπειρωτική Ελλάδα
Πάντως, η κατάσταση είναι διαφορετική στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και το Πήλιο, υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα καταλυμάτων σε λογικές τιμές, καθώς μπορεί να βρει κάποιος δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων ακόμη και με 50 ευρώ τη βραδιά.
Η Χαλκιδική δείχνει να έχει “πληγεί” από το μειωμένο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και κυρίως από την Ουκρανία, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στην Κρήτη, όπου ανέμεναν πολλοί περισσότερους τουρίστες από αυτές τις δύο περιοχές.
Σε γενικές γραμμές αυτό που φαίνεται να παγιοποιείται τις τελευταίες ημέρες είναι να πληρώνουν οι Ελληνες «τσουχτερά» ενοίκια στις νησιωτικές περιοχές, κυρίως στις Κυκλάδες και να βρίσκουν πολύ χαμηλές τιμές σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική, το Πήλιο.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερο εφικτός δείχνει ο στόχος των 19 εκατ. διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα καθώς τα στοιχεία του πρώτου μισού της φετινής χρονιάς δείχνουν ιδιαίτερα έντονες αυξητικές τάσεις.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το α' εξάμηνο του 2014 έκλεισε με τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας να ανέρχονται, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, στα 5,212 εκατομμύρια. Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, η αύξηση είναι της τάξεως του 17,1%, με την Αθήνα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο, αλλά σε πολύ καλά επίπεδα να κινούνται και προορισμοί όπως η Καλαμάτα, η Σαντορίνη, τα Χανιά και η Σάμος, που φαίνεται να αξιοποιούν τις επιπλέον πτήσεις που βάζουν από το εξωτερικό αρκετές αεροπορικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η άνοδος που παρατηρείται ενισχύει την εκτίμηση του συνδέσμου για επίτευξη του στόχου του 2014 των 19 εκατ. διεθνών αφίξεων, συμπεριλαμβανομένων των οδικών και διά θαλάσσης αφίξεων, όχι όμως και της κρουαζιέρας, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε επιπλέον 2,2 εκατ. αφίξεις.
Προορισμοί
Σε απόλυτα νούμερα, οι επιπλέον αφίξεις φθάνουν στις 760.000 και περίπου οι μισές (350.000) αφορούν την Αθήνα, το ποσοστό αύξησης της οποίας φθάνει στο 32,8%. Η πρωτεύουσα συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πλέον ότι ο στόχος που έχει τεθεί για επιπλέον 750.000 αφίξεις στο σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται να ξεπερασθεί.
Ταυτόχρονα, μεγάλη αύξηση, άνω του 20%, παρουσιάζουν τα αεροδρόμια Χανίων (24,1%), Σαντορίνης (26%), Καλαμάτας (58,5%) και Σάμου (22,1%).
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η καταγραφόμενη τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την πύκνωση της αεροπορικής διασύνδεσης της περιφέρειας της χώρας, αλλά και τη σταδιακή ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων διάθεσης του τουριστικού προϊόντος. Αθροιστικά, στις εκτός Αθήνας αεροπορικές αφίξεις του τριμήνου Απριλίου - Ιουνίου, παρατηρείται άνοδος που εξελίσσεται εντυπωσιακά το 2013 και το 2014 (2010: 2.422.000 αφίξεις, 2011: 2.825.000, 2012: 2.808.000, 2013: 3.205.000 και 2014: 3.592.000).
Στελέχη της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν το γεγονός ότι αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν φέτος απευθείας σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που έκανε τις συγκεκριμένες περιοχές περισσότερο ελκυστικές στους τουρίστες, ενώ επιπλέον σε υφιστάμενα δρομολόγια έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες θέσεις.
Κρουαζιερόπλοιο
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά σημάδια υπάρχουν και από τον χώρο της κρουαζιέρας, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στα ελληνικά λιμάνια. Για παράδειγμα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προερχόμενο από την Οδησσό καταπλέει σήμερα το πρωί το κρουαζιερόπλοιο AIDA AURA, για δεύτερη φορά από τις συνολικά πέντε για τη φετινή σεζόν. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλοίο επιβαίνουν 1.200 επιβάτες, κυρίως Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη για 12 ώρες, ενώ στις 8 το βράδυ το AIDA AURA θα αναχωρήσει με προορισμό τη Ρόδο.
Όπως αναφέρουν παράγοντες και επιχειρηματίες της ναυτιλιακής αγοράς, η ζήτηση από το εξωτερικό για κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι είναι αυξημένη, κάτι που μεγαλώνει το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας να εντάξουν και άλλα δρομολόγια με επίκεντρο την Ελλάδα. Η χώρα μας, όπως εξηγούν, διαθέτει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία, τα οποία αποτελούν «μαγνήτη» για τους ξένους τουρίστες ανά τον κόσμο.
Η Αθήνα έχει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης, με προορισμούς όπως η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Καλαμάτα και η Σάμος να ακολουθούν
Δημήτρης Μαλλάς
dmallas@pegasus.gr
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου