Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα δέκα πανεπιστήμια που «παράγουν» δισεκατομμυριούχους

Τα δέκα πανεπιστήμια που «παράγουν» δισεκατομμυριούχους ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ


Του Γιώργου Παυλόπουλου
Το μυστικό τους δεν κρύβεται τόσο στις σπουδές που προσφέρουν στους φοιτητές τους, όσο στις υψηλές γνωριμίες και προσβάσεις που διασφαλίζουν σε όσους τα επιλέγουν. Πρόκειται για τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αποφοιτήσει από αυτά - δεν αφορά εκείνους που απλώς έχουν περάσει από τα θρανία τους για μερικά χρόνια, αλλά μόνο όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους- και σήμερα είναι δισεκατομμυριούχοι.
Η κατάταξη έγινε από την εταιρεία ερευνών Wealth-X και, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, τα εννέα από τα δέκα πρώτα στη σχετική λίστα είναι αμερικανικά, με τη... μονοτονία να σπάει το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το οποίο καταλαμβάνει τη δέκατη θέση. Όπως δε σημειώνουν οι ερευνητές και το αμερικανικό δίκτυο CNBC που παρουσίασε τα συμπεράσματά τους, επιβεβαιώνεται πλήρως το ρητό «δεν έχει σημασία μόνο τι γνωρίζεις, αλλά ποιον γνωρίζεις». Κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει πλήρως ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και επί πολλά χρόνια πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο οποίος μπορεί να επελέγη από το Χάρβαρντ για τις εξαιρετικές επιδόσεις του το 1973, όμως το εγκατέλειψε μόλις δύο χρόνια αργότερα και σε συνεννόηση με τους γονείς του, καθώς βιαζόταν να μπει στον κόσμο των επιχειρήσεων - μια επιλογή η οποία, αν μη τι άλλο, δικαιώθηκε πλήρως, όπως μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα.
Πιάνουν τόπο
Σε κάθε περίπτωση, οι έχοντες διαθέτουν πλέον τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα 50.000 περίπου δολάρια τα οποία βγάζουν επιπλέον (σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια) από την τσέπη τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους πιάνουν τόπο, καθώς τα βάζουν από νωρίς στα πολυτελή σαλόνια των πλούσιων και ισχυρών.
Χόρχε Λεμάν, Χάρβαρντ
Χόρχε Λεμάν, Χάρβαρντ
Ποια είναι, όμως, τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια των δισεκατομμυριούχων; Τις απαντήσεις δίνει η λίστα της Wealth-X, η οποία προσφέρει επίσης ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για το καθένα από αυτά:
  • Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (52 απόφοιτοι, με περιουσία 205 δισ. δολαρίων). Ιδρύθηκε το 1636 από αποίκους που είχαν φτάσει στον Νέο Κόσμο και η πρωτιά του θεωρείται απίθανο να απειληθεί για τα πολλά επόμενα χρόνια. Από τους πλέον επιφανείς αποφοίτους του είναι ο βραζιλιάνικης καταγωγής Χόρχε Λέμαν, ο οποίος πρόσφατα αγόρασε τον όμιλο Heinz σε συνεργασία με τον Γουόρεν Μπάφετ.
  • Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια (28 απόφοιτοι, με περιουσία 112 δισ. δολαρίων). Μόλις αυτό τον μήνα, ο Ρόναλντ Πέρελμαν, ένας από τους δισεκατομμυριούχους αποφοίτους του πανεπιστημίου, δώρισε σε αυτό 25 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει ένα κέντρο πολιτικών και οικονομικών σπουδών που θα φέρει το όνομά του. Ευγνωμοσύνη με αντάλλαγμα...
  • Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (27 απόφοιτοι, με περιουσία 76 δισ. δολαρίων). Στις τάξεις των εκλεκτών αποφοίτων ανήκει θεωρητικά και ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, αν και επισήμως έχει «παγώσει» την εκπόνηση του διδακτορικού του τίτλου - άλλωστε, το 71% των δισεκατομμυριούχων του Στάνφορντ αναζήτησαν την τύχη τους έξω από αυτό.
  • Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (17 απόφοιτοι με περιουσία 68 δισ. δολαρίων). Ανάμεσα στους πιο γνωστούς πλούσιους αποφοίτους του είναι ο Τζον Πόλσον (έχει πάρει και ΜΒΑ στο Χάρβαρντ), του οποίου η περιουσία φτάνει σήμερα τα 11 δισ. δολάρια.
  • Πανεπιστήμιο Κολούμπια (15 απόφοιτοι με περιουσία 96 δις δολαρίων). Εδώ δεν χρειάζεται να γραφούν πολλά, καθώς κυριαρχεί ένα όνομα παγκοσμίως γνωστό: Γουόρεν Μπάφετ.
  • ΜΙΤ (15 απόφοιτοι, με περιουσία 114 δισ. δολαρίων). Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών αποφοίτων που έγιναν δισεκατομμυριούχοι - μόλις 2%. Από τους γνωστότερους είναι ο Ντέιβιντ Κοχ, που υπήρξε σταρ του μπάσκετ κατά την περίοδο της φοίτησής του, με το ρεκόρ πόντων του ανά αγώνα να διατηρείται και σήμερα. Όσο για το επίκεντρο των σπουδών, είναι τα μαθηματικά.
  • Πανεπιστήμιο Κόρνελ (14 απόφοιτοι, με περιουσία 35 δις δολαρίων). Εδώ, το 23% των δισεκατομμυριούχων αποφοίτων έχουν κληρονομήσει την περιουσία τους. Σε αυτούς ανήκει και ένας από τους κληρονόμους της αυτοκρατορίας Johnson & Son, ο Χέρμπερτ Φισκ Τζόνσον ο τρίτος.
  • Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια (14 απόφοιτοι, με περιουσία 32 δισ. δολαρίων). Οι δισεκατομμυριούχοι απόφοιτοι του συγκεκριμένου πανεπιστημίου είναι ανάμεσα στους... φτωχότερους της λίστας -όπως ο σκηνοθέτης του «Πολέμου των Άστρων», Τζορτζ Λούκας, με περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων.
  • Πανεπιστήμιο Γέιλ (13 απόφοιτοι, με περιουσία 77 δισ. δολαρίων). Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του ιδρύματος είναι ότι θεωρείται το πανεπιστήμιο της αμερικανικής ελίτ, μιας και οι τρεις στους τέσσερις τελευταίους προέδρους των ΗΠΑ έχουν αποφοιτήσει από αυτό. Στους δισεκατομμυριούχους του ανήκει ο Στίβεν Σουάρτζμαν, CEO της Blackstone Group.
  • Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ (11 απόφοιτοι, με περιουσία 48 δισ. δολαρίων). Το μοναδικό μη αμερικανικό ίδρυμα στα δέκα κορυφαία είναι η πρώτη επιλογή των Κινέζων δισεκατομμυριούχων ? όπως της Ζανγκ Σιν, η οποία δραστηριοποιείται στο real estate και έχει μαζί με το σύζυγό της περιουσία 2,65 δισ. δολαρίων.
πηγή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου